Günlük hayatta seyahat etmek hepimiz için zorunlu bir ihtiyaç haline gelmiştir ve uçak yolculuğu bizim için hem zaman hem de konfor olarak sıklıkla tercih etme sebebimiz olmuştur. Ancak bu defa da uçuşlarda güvenlik nedeniyle dikkat etmemiz gereken bir dizi kural vardır. Havayolları yolcuların güvenliği için uluslararası kuralları dikkate alır. Uçuş öncesi bazı kurallara özellikle dikkat etmeliyiz ve bunun arasında en çok özenle araştırmamız gereken şeyin uçakta sıvı taşıma sınırı olduğudur.

uçakta sıvı limitleri

Uçak içine alacağımız kabin bagajının içerisinde belli bir ml üzerinde sıvı taşınırsa o sıvılar kurallar gereği uçağa alınmaz. Bu da demek oluyor ki, uçak içi sıvı limiti ne kadar ise o ml üzerinde uçağa sıvı almamaya özen göstermeliyiz. Uçakta sıvı kuralları uzun süreden beri uygulanmaktadır ve uçuş personeli dahil kimse için ayrıcalığı yoktur. O yüzden her uçuş öncesi valiz hazırlarken sehayatlerimizde kullanacağımız sıvıları bir araya toplamalı ve üzerlerindeki ml ölçüsünün uygunluğunu denetlememiz gerekir. 

Uçakta sıvı sınırı elbette ki kabin bagajı için geçerlidir, uçak bagajına verdiğiniz kayıtlı bagajlarda sıvı sınırı yok ancak tehlikeli maddeler sınıfına giren sıvılarda havayolu işletmesinin politikasına uyulmalıdır.

Uçağa binerken yanımıza alacağımız kabin bagajının içindeki sıvıların 100 mililitreyi aşmaması gerekir. Ağzı kilitli bir torbanın içinde her biri 100 ml aşmayacak şekilde sıvı, jel, aerosol vb. ürünler taşıyabilirsiniz.  

Yine önemli ve hepimizin ihmal ettiği bir kural da, kutu boyutu 100 ml üzerinde olan kutular, içerisinde daha az sıvı varsa bile, kabinde taşınamamaktadır. Tespit edildiği takdirde uçağa alınmayacaktır. 

Güvenlik kontrol noktasında bir araya topladığınız sıvıları ayrı olarak kontrolden geçirmelisiniz. Hangi ürünlerin kontrolden geçerken bu kurala dahil olduğunu merak ediyorsunuzdur. Güvenli ve konforlu bir uçuş gerçekleştirmeniz için aklınıza takılanları bu yazıda sizin için bir araya getirdik!

Uçak Yolculukları Öncesinde Kabin Bagajı Hazırlarken Nelere Dikkat Etmeliyiz? 

 

Uçak seyahatiniz sırasında uymamız gereken birtakım kurallar vardır ve bu kurallar bazen havayollarına göre farklılık göstermektedir. Yurt içi ve yurt dışı uçuşlarından, bilet sınıfına kadar kurallar değişmekte olup havayolları her biri için ayrı prosedür hazırlamıştır. Yolculuğa hazırlanırken tüm kısıtlamaları ve uygulanan prosedürleri dikkate almalı, kabin bagajını buna göre hazırlamalıyız. Hangi eşyaları taşırken nelere dikkat etmeliyiz? Bu kısımda uçak yolculuklarının olmazsa olmaz kurallarını sizin için bir araya getirdik. 

 

  • Uçak seyahatlerinde yolcuların yanlarına alabilecekleri 2 tür bagaj bulunur. Bunlar, kabin bagajı ve kayıtlı bagajdır. Türkiye’de yurt içi ve yurt dışı seyahatlerde en çok kullanan THY ve Pegasus havayollarının istediği ölçülerde kabin bagajına sahip olup olmadığımızı kontrol etmemiz gerekir. Havayolu firmalarının kendi sitelerinde istenilen bagaj ölçüleri detaylıca bir şekilde verilir. Yolculardan bu ölçüden büyük bagaja sahip olmamaları önem teşkil etmektedir.

  • Yazımızın en başında bahsettiğimiz üzere bu kurallar uluslararası kurallardır ve firmalar için bagaj uygulamaları çoğu zaman aynı olmaktadır. Örneğin, uçak sıvı limiti THY’de 100 ml olarak geçiyorsa bu uçak sıvı limiti Pegasus için de aynı olacaktır. 

  • 100 ml sıvı kuralı uçak içi bagajın olmazsa olmaz kuralı olduğunu artık biliyoruz. Bu sıvıların toplamı 1 litreyi geçmeyecek şekilde ayrı kaplarda sıvı ürünlerinizi uçağa almanız gerektiğini de ayrıca bilmemiz gerekir.

  • Duty free’den satın alınan ve 100 ml üzeri sıvı formdaki ürünler, aktarma sırasında bazı hava yolu kuralları gereği uçağa alınamayabilir. Bu yüzden uçuşunuz öncesi aktarma yapacağınız havalimanının uygulamalarını kontrol etmenizde fayda var.

  • Delici, ezici, yanıcı, kesici, sivri uçlu eşyaların ve tehlikeli maddelerin el bagajınızda yani uçakta yolcuların yanında taşınması yasaktır. Çünkü tüm bunlar, uçuş güvenliğini tehlikeye atabilir. 

  • Reçetesiz, kutusuz, orijinal ambalajsız veya doktor raporsuz ilaçları uçak içine alamazsınız. Bu nedenle ilaçları en azından kutularında olacak şekilde yanınıza almanızı ve eğer varsa doktor raporlarını yanınızda bulundurmanızı öneririz. Güvenlik kontrolü sırasında havaalanı görevlileri sizden ilaçların doktor raporlarını görmek isteyebilirler.

  • Uçak altı bagajınızda yarı sıvı hâlde bulunan besinleri, bazı kozmetik ürünlerini taşıyabilirsiniz. Mesela bal, salça, yoğurt, tıraş köpüğü, çeşitli bakım jelleri bunlardan bazılarıdır. Tabii bu ürünlerin düzgün bir şekilde paketlendiğinden emin olmanız gerekir.

  • Bir diğer dikkat edilmesi gereken şey lityum piller, uçuş güvenliği için uçak altı bagajına alınamaz. Dizüstü bilgisayar, telefonlar, fotoğraf makinelerinin bataryaları lityum içeren pillerdir. Bu nedenle bunları el bagajınızda taşımanız gerekir. Dilerseniz bataryayı el bagajınıza, cihazlarınızı da uçak altı bagaja koyabilirsiniz. 

  • Uçak altı bagajınızın ağırlığının aldığınız biletin sınıfına uyumlu olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Örneğin, 20 kilogramlık bir kayıtlı bagaja sahip biletiniz varsa bu ölçüyü aşmamalısınız. Bu ölçüyü aştığınız takdirde havaalanı çalışanları sizden ek ücret talep edebilir.

 uçakta sıvı limiti

 

Uçakta Sıvı Kısıtlamasına Hangi Ürünler Dahil Edilmektedir?

Uçak içine alacağımız eşyaların kısıtlama getirildiğini ve aynı zamanda sıvı kısıtlaması uygulanan ürünlerin de olduğunu biliyoruz. Burada bilmemiz gereken bir diğer şey de, uçak sıvı limiti hem yurt içi hem de yurt dışı uçuşlarını kapsamasıdır. Az önce de bahsettiğimiz üzere bu sıvı kısıtlamasına dahil olan ürünler 100 ml’yi aşmamalıdır. Peki hangi ürünler bu kısıtlamaya dahildir?

  • Su, şurup içki benzeri içilebilir sıvılar

  • Tıraş köpükleri, deodorantlar

  • Kremler, losyonlar, yağlar 

  • Şampuan, saç kremi, duş jeli

  • Kontakt lens sıvıları

  • Reçel, bal, yoğurt, pekmez ve salça gibi tam katı halde bulunmayan ürünler

  • Diş macunu dahil her türlü macun kıvamındaki maddeler

  • Parfümler, maskara dahil her türlü makyaj malzemesi (katı halde olan rujlar hariç)

     

Uçuş kuralları gereğince son yıllarda üretici firmalar da sıvı kısıtlamalarını dikkate almaya başlamıştır. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz sıvıları seyahat boy olarak üreterek satışa sunmaya başladılar. Elinizdeki ürün 100 ml’den fazla ise aynı ürünün uçak kurallarına göre üretilmiş şeklini aldığınız yerlerden yine bulup satın alabilirsiniz.

 

uçakta sıvı kısıtlaması

 

Sıvı Kısıtlamasındaki İstisnai Durumlar Nelerdir?

 

  • Reçetesi, orijinal ambalajı ve sağlık raporu beraberinde bulundurulmak koşuluyla ilaçlar kısıtlama dışıdır.

  • Bebekli yolcular için bebeğin uçakta tüketebileceği miktar kadar bebek mamasının kabin bagajına alınması da kısıtlamaya dahil değildir. 

  • Güvenlik görevlileri tarafından kabin bagajına alınmak istenen malzemeler için gereklilik durumunun belgelenmesi veya malzemelerin yolcu tarafından tadılması istenebilir. 

 

uçakta sıvı limiti

Gümrüksüz Mağazalardan (Duty Free) Alınan Ürünlerde Kısıtlama Uygulaması Nasıl İşlemektedir?

 

Uçağa binmeden önce son kontrol noktasından geçtiğimizde karşımıza çıkan mağazalardan satın aldığımız ürünleri rahatlıkla uçağa alabiliriz. Elbette ki mağazalardan alacağımız ürünler de sıvı kısıtlamasına tabidir ancak uçuş esnasında alınan ya da havalimanlarındaki gümrüksüz mağazalardan alınan ürünlerin kısıtlama kapsamına girmemesi için, ürünün görevli tarafından faturası da içinde olacak şekilde özel poşete konması ve poşetin ağzının yapıştırılması gerekmektedir.

 

Poşet ve içindeki fatura ancak güvenlik kontrol noktasında kontrol edildikten sonra uçağa alınması mümkün olacaktır. Eğer varış noktasına aktarma yapılarak gidilecekse, son varış noktasına kadar uçaktan veya gümrüksüz mağazalardan alınan ürünlerin paketlerinin açılmaması önem arz etmektedir. Aksi takdirde havaalanı görevlileri bu ürünlerin de uçağa alınmasına izin vermeyecektir.

 

uçakta sıvı limiti

 

 

Etiketlendi: Faydalı Bilgiler