Milattan önceki dönemlerde, Doğu felsefesinde enerji sistemleri çok önemli bir yere sahipti. İnsanlar, günlük yaşamlarını zihin ve beden enerjisiyle şekillendirmektedir. Çakra adı verilen enerji sistemi de çok eski dönemlerden günümüze kadar devam eden bir sistem aslında.
İnsan vücudunda 7 farklı noktada 7 enerji sistemi bulunduğuna dair bir inanış var. Bu inanış çakra felsefesi olarak bilinmekte. Özellikle de 7. çakra; fizyolojik ve psikolojik dengenin kurulmasında çok etkili.
Vücuttaki 7 çakra, özellikle de yoga yapanlar tarafından çok iyi tanınmakta. Vücudundaki enerjiyi doğru şekilde tanıyarak zihinsel ve bedensel yorgunluğun üstesinden gelebilirsin. Bunu aşmak için sana bu satırlarda 7 çakra açma meditasyonu ve çakraların özelliklerinden bahsedeceğiz. Özellikle de söz konusu 7. çakra özellikleri olduğunda burada akan sular duracak. Çünkü zihin ve beyin işbirliği, 7. çakra sayesinde gerçekleşiyor.
Kadim çağların kıymetli bir terimi olan çakra, senin de hayatından bambaşka güzelliklere yön verebilir. Eğer sen de enerjinle yaşamında köklü değişimler yapmak istersen; bizimle çakraları tanıyabilirsin. Taç çakra yani 7. çakraya değinmeden önce vücudundaki tüm çakraları kısaca tanımaya ne dersin? Sayfanın sonuna doğru yaklaştıkça; erdem ve gerçek bilgeliği keşfedebilirsin.
7 Ana Çakra Nelerdir?
İnsan omurgalarının üzerinde bulunan çakralar, enerji sistemimizi düzenler ve zihinsel açıdan doygunluk sağlar. Bu çakraları kısaca tanıtmak istiyoruz sana. Bu listede 7 çakra renkleri ve bazı özellikleriyle açıklanıyor.
-
Kök Çakra: Rengi kırmızı olan ilk çakranın elementi topraktır. Temel nokta olan kök çakra, yaşam için temel istekleri temsil etmektedir. Mesela güven duygusu ve hayatta kalma gücü bu çakra sayesinde pekişir.
-
Sakral Çakra: Gökkuşağındaki turuncu rengi yansıtan bu çakranın elementi sudur. Zihinsel açıdan yaratıcılığı ve fiziksel açıdan üremeyi pekiştirir. Sakral çakranın duygusal ihtiyaçlarla bağı yüksektir.
-
Solar Plexus Çakrası: Bu çakra adını Güneş’ten alıyor. Çünkü benzer yönleri vardır. Çakranın rengi sarıdır ve elementi ateştir. Ruhsal gelişimi destekleyen solar çakra, özgüven ve öz saygının gelişmesine destek olur.
-
Kalp Çakrası: Kalp çakrasının en önemli özelliği alt ve üst çakralar arasında bağ kurmasıdır. Rengi yeşil, elementi havadır. Duygusal gelişimi destekleyerek sevmeyi, sevilmeyi bağlanmayı ve bağışlamayı pekiştirir.
-
Boğaz Çakrası: Rengi gök mavisi olan boğaz çakrası, iletişim merkezinin temsilidir. Sözlü iletişimde daha iyi olmak için boğaz çakrasının canlı olması gerekir.
-
Üçüncü Göz Çakrası: Çivit mavisi renge sahip olan bu çakra, sezgiyi temsil eder. Eleştirel ve farklı bakış açılarını destekler. Hayal gücü bu çakra tarafından yönetilir.
-
Taç Çakra: 7. ve son çakradır. İnsan sağlığını zihinsel ve fiziksel açıdan destekler.
Çakraların Günlük Hayata Etkileri
Çakralar, psikoloji açısından değerlendirildiğinde insan sağlığını ve yaşamını yönetir. Eğer çakralara inanıyorsan; kendi gelişimini ve çocuk gelişimini pozitif yönde destekleyebilirsin.
Nasıl yani dediğini duyar gibiyiz. Çakralar, insanın varoluş amacını yansıtır. 7 farklı çakra, 7 ayrı amaca hitap eder. Çakra, enerjiyi vücudun her noktasına dağıtmakla görevlidir. Farkındalığı artırmak, daha iyi insan olmak, daha iyi hissetmek için vücudun çakralarının açılması gerekir.
Çakra Meditasyonu Nedir?
Çakra meditasyonu, odaklanma ve dikkat etme eylemlerinin bir bütünüdür aslında. Vücuttaki enerjinin doğru şekilde dağılmasına yardım eden egzersizlerdir. Enerjinin vücudun her noktasına daha iyi ulaşması için uygulanan bazı davranışlardır.
Yoga bu meditasyonlardan biridir. İlla ki yoga yapmam gerekiyor mu diyenler için şöyle bir şeyden bahsedelim: Çakra meditasyonu, zihni dinlendirmek, var olan enerjiyi almak ve bütünsel açıdan iyi hissetmektir diyebiliriz.
7. Çakra Hakkında Etkili İpuçları
Evet, geldik konumuzun kilit noktasına. Son günlerde kendini iyi hissetmek ve başarılı olmak isteyenler, 7. çakra ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. 7. çakra teç ya da tepe çakrası adıyla bilinen son çakradır. Başın tepesinde bulunan bu çakra, aydınlanmanın ve manevi doygunluğun tam merkezidir. Sanskritçe’de “Sahastrara” adıyla kullanılır.
7. çakra kişiye kozmik bilinç kazandırır. Uyanışın ve aydınlanmanın en yüksek noktası olan bu çakra, seçimleri ve davranışları yönetir. Tepe çakrasının rengi mor ya da beyaz olarak kullanılır. Elementi ise ruhtur. Ruha odaklanış, ruhu doyurma ve ruhsal kazanımları hedefler.
Lotus çiçeği, 7. çakranın sembolüdür. 1000 yapraklı lotus çiçeği sembolü ile dikkat çeker. Erdem ve gerçek bilgiye ulaşmak için 7. çakranın açık ve canlı olması gerekir. Buna ulaşmak için de zihnin odaklanması şarttır.
Çakralar çok kolay denge bozulabilir. Ancak tepe çakrası kolay kolay dengeyi şaşırmaz. Bu felsefeye göre 7. çakranın dengesinin bozulmuş olması; ilahi güç tarafından yaşam enerjisinin kesildiğini ifade eder. Bu çakranın enerji kaynağı tanrısal güç olduğu için gelişen davranışlar da tanrısal güç tarafından yönetilir.
Baş bölgesinde bulunan taç çakrası, titreşimi ve gücü en yüksek olan çakradır. Bu nedenle kapanması çok zor gerçekleşir. Kapandığında açılması için gerekli meditasyonlar yapılmalıdır. Aksi durumda kişinin yaşam hevesi, bedensel gücü ve kendine olan inancı gittikçe azalabilir. Çakranın özelliklerinden biri de kas ve kemik sistemine olan etkisidir. Kemik ve beyin arasında iletişimi kurup yönlendirebilir.
Taç çakraya iyi gelen bitkisel yağlar vardır. Bu yağlar lavanta, gül ağacı, lotus ve meşe yosunudur. Adı geçen yağlarla terapi yapıldığında kişi kendini daha pozitif hissedebilir.
7. Çakra Dengesinde Bozulma Olursa Neler Yaşanır?
Çakraların kapanması, bedensel ve ruhsal yorgunluğu getirmektedir. Eğer 7. çakra kapanmışsa evrenle iletişim zayıflar. Kişide kısa süre içinde yalnızlık ve kimsesizlik hissi başlar. Yabancılaşmanın hissedildiği bu dönemde, kişi daha karamsar ve negatif düşünmeye başlar çünkü beyin bu algıya alışmıştır.
Taç çakranın amacı manevi doygunluktur. Şayet dengesinin bozulması durumunda kişi kendini daha maddi detaylara odaklar. Maddi olanla mutluluğu getiren bu kapanış, kısa süre sonra doyumsuzluğu da hissettirir.
Ters enerji akışı yaşayan kişiler, bu enerjinin yenilenmesi ve zihne dönmesi için meditasyon yapabilir. Kapalı taç çakra ne yazık ki kemiklerden beyin hücresine kadar etki göstermektedir. Yorgunluk, bunalım, depresyon, memnun olmama, yalnızlık, karamsarlık gibi negatif duygular 7. çakranın kapalı olduğunu ifade eder.
7. Çakrayı Canlandırmak İçin Neler Yapılır?
Çakraların her zaman canlı kalması gerekir. Eğer bir çakranın dengesi bozulmuşsa; diğer çakralar da bu zincire eklenebilir. Özellikle de en önemli görevleri üstlenen 7. çakranın kapanmış olması istenmeyen bir durumdur. Taç çakrayı canlandırmak için bazı öneriler günlük yaşamda uygulanabilir. Bunlar neler mi? Şöyle açıklayalım:
-
Mutlaka doğayla temas halinde bulun. En yakınındaki ormana ya da bahçeye git ve sessizce birkaç saat geçir.
-
Kalabalıktan uzaklaşıp bir süre kendini dinle. Zihnindeki tüm kalabalığı uzak bir yerde bırak ve eve döndüğünde arınmış ol.
-
Leylak çiçeğini kokla. Leylak kokusu 7. çakranın kolayca açılmasına yardım etmekte. Leylak içeren parfümleri sıkabilirsin mesela.
-
Piyano ya da org gibi tiz sesli çalgıları dinleyebilirsin bu süreçte. Taç çakranın açılmasına yardım edecek.
-
Mor rengini birkaç gün kullanmaya çalışabilirsin. Aksesuarda ya da kıyafetlerinde bulunan mor rengi, tepe çakrasının açılmasında destek olacak.
-
Şu güne kadar yaşadığın her şey için evrene teşekkür et. Negatifler senin derslerin, pozitifler ise gücün olsun.
-
Çakrayı açmak için çakra taşı kullanabilirsin gün içinde. Peki, 7 çakra taşı nedir diye düşünüyorsan bu taşlar, çakraların rengini temsil eden doğal enerji taşlarıdır. Birçok yerde 7 ayrı renkli taşı tek bir kolyede ya da bileklikte toplayan aksesuarlar görebilirsin. Bu taşları yanında taşıyarak enerjini yükseltebilirsin.