Cildimiz bizim için bir tür makyaj gibi. Vücudumuzun vitrini ve hatta tabiri caizse ürünün ambalajı gibi… Tepeden tırnağa tüm cildin sağlıklı, ışıl ışıl ve pürüzsüz görünümü psikolojimizi de olumlu yönde etkiliyor, bu kesin. Peki, durum tam tersi olduğunda?
Gün boyu ayakkabının içinde sıkışmış, bedenin tüm yükünü taşıyan ayaklarına ne kadar iyi bakıyorsun? Yıpranmış ayaklarını, tabanını ve topuklarını nemlendiriyor musun?
Kış aylarında fazla fark etmesen bile yazın sıcak ayları gelip çattığında sandalet, terlik ya da topuğu açık ayakkabılar giymeye başladığında ayak çatlaklarına ne iyi gelir, bu soruna nasıl çözüm bulabilirim araştırmaları yapabilirsin. Cilt yüzeyindeki pul pul beyaz kuru görünüm, kaşıntı, gerginlik hissi ve sertleşme en yaygın ayak çatlakları belirtileri arasında yer alır. Bu belirtileri fark ettiğinde ne yapman gerekir?
Tam da bu noktada eçanta editör ekibi olarak ayak çatlakları nasıl geçer soruna en doğal, hızlı ve etkili çözümleri içeren bir liste derledik. Ayak topuk çatlakları nasıl gider, bunun için evde kolayca neler yapabilirim diye telaşlanmana gerek kalmadan içeriğimizi incelemeni tavsiye ediyoruz. Hadi gel, şimdi seninle ayak çatlakları doğal çözümler listesine göz atalım:
Ayak Çatlaklarına İyi Gelen 8 Harika Yöntem
1) Vazelin
-
Ayak topuklarındaki çatlak görünümü her kozmetik satış noktasında ya da markette bulabileceğin vazelin merhemiyle tedavi edebilirsin.
-
Vazelin, tüm cilt yüzeyi için (göz çevresi hariç) kullanabileceğin bir çeşit nemlendiricidir.
-
Şimdi önereceğimiz işlemi gece yatmadan önce yapmanı öneririz. Vazelin çok kaygan bir krem olduğu için gün içinde yürürken ayağının kaymasını önlemiş ve kremin işlevini yerine getirmesini sağlamış olacaksın.
-
Yapman gereken şey öncelikle ayaklarını ılık suyla yıkamak. Böylece hem ayaklarını kirden arındırmış hem de topuk çatlaklarını yumuşatmış olacaksın.
-
Ayrıca ılık ve sıcak su, gözeneklerin açılmasını kolaylaştırır; böylece vazelini cilt daha kolay emecektir.
-
Ayaklarına ve topuktaki çatlak bölüme masaj yaparak vazelini güzelce yedirebilirsin.
-
Sonra bir çorap giyip gece bu şekilde uyuyabilirsin.
-
Sabah uyandığında yumuşacık ayakların seni bekliyor olacak!
2) Limon
-
Limon, vitaminli içeriği ve antiseptik özelliği hem cildi besler hem de bakteri, koku ve mikroplardan arındırır.
-
Ayak çatlakları için limon uygulamasını 2 farklı adımda yapabilirsin.
-
Her 2 farklı yöntem için de öncelikle ayaklarını ılık suyla yıkayıp temizlemelisin.
-
1. yöntem olarak suyu hafif sıkılmış limon yarımının çukur bölümünü topuklarına yerleştirerek aynı anda ovarak masaj yapmak.
-
2. yöntem ise ayaklarının sığacağı genişlikte bir kaba sıcak su, tuz ve limon suyu ekleyerek ayaklarını her gün düzenli olarak bu suda bekletmek.
3) Gül Suyu ve Gliserin
-
Gül suyu, hoş kokulu özelliğinin yanı sıra cilt için tonik görevi gören doğal bir kozmetik üründür.
-
Eşit miktarda parfümsüz, doğal gül suyu ve gliserin ile ayakların için şipşak losyon hazırlayabilirsin.
-
Bu karışımı temizlediğin, ılık suyla yıkadığın ayaklarına güzelce masaj yaparak yedirdikten sonra çorap giyerek gece bu şekilde uyuyabilirsin.
-
Böylece hem ayak kokusuna hem de topuk çatlaklarına çözüm bulmuş olacaksın.
-
Ayrıca gül suyu da tıpkı limon gibi antiseptik özelliğe sahip olduğu için ayak topuğundaki çatlakların yanı sıra bakteri, mantar oluşumunu da en aza indirgeyecektir.
4) Olgun Muz Kabuğu
-
Yediğin muzların kabuklarını çöpe atıyorsan onlara bakış açını değiştirecek ilginç bir bilgi sunacağız şimdi sana!
-
Olgun (koyu renkli) muz kabuğu az bilinen mucizevi bir cilt bakım ürünüdür.
-
Ayak topuklarım çatlıyor en hızlı ve doğal hangi yöntemi uygulayabilirim diye araştırma yapıyorsan 1 adet muzu afiyetle tükettikten sonra kabuğunu atmayıp topuklarına bu kabuk yardımıyla 10-15 dakika kadar masaj yapabilirsin.
-
Çatlakların şiddetine göre her gün veya her banyo sonrası bu işlemi düzenli olarak tekrarladığında çatlakların belli ölçüde azaldığını gözlemleyebileceksin.
5) Karbonat
-
Topuk çatlaklarına kesin çözüm arıyorsan senin için doğal peeling öneriyoruz!
-
Karbonat, cilt için kullanılabilecek, hemen hemen her evde bulunan gizli bir peeling maskesidir aslında.
-
Ayak büyüklüğüne göre 1-2 kaşık karbonat ve bu karbonatın macun kıvamını almasını sağlayacak kadar birkaç damla limon suyunu karıştır ve peeling masken hazır!
-
Bu maskeyi temizlenmiş, ılık suda yumuşamış ayaklarına yedirerek, topuklarındaki ölü ve pütürlü deriyi arındırabilirsin.
-
Sonra ayaklarını tekrar yıkayıp nemlendirmeli ve bu işlemi çatlak miktarı azalıncaya dek düzenli tekrarlamalısın.
6) Epsom Tuzu
-
Tuzlu ılık su, -özellikle epsom tuzu- ayak bakımı ve sağlığı için bilinen en geleneksel ve etkili çözümlerden biridir. Üstelik çok da ekonomik!
-
Ayaklarının sığabileceği bir kapta ılık suyla epsom tuzunu karıştırdıktan sonra ayaklarını 15-30 dakika kadar bu suda dinlendirmelisin.
-
Ardından ponza taşıyla yumuşayan çatlak bölümü ovarak ölü deriden arındırabilirsin.
-
Sonra tekrar ayaklarını bu suda dinlendirdikten sonra nemlendirici krem sürebilirsin. İşlem tamam!
-
Bu doğal çözüm aynı zamanda gün boyu yorulmuş ayaklarını dinlendirecek, ayak kokusu problemlerine de çare olacaktır.
7) Bal
-
Bal, kahvaltıda tükettiğin tatlıdan çok daha fazlası! Antik dönemlerden beri cilt bakımında sıkça kullanılıyor.
-
Cildi nemlendiren ve besleyen balı, ayak topuklarındaki çatlaklar için de kullanabilirsin.
-
Ayrıca bal, antibakteriyel özelliğe de sahip olduğu için ayak mantarı, koku gibi istenmeyen durumların da önlenmesini sağlayacaktır.
-
Topuk çatlakları için yapman gereken, her zamanki gibi ılık suyun içine bir miktar bal ilave ederek ayaklarını bu suda bekletmek.
-
Ardından ponza taşı yardımıyla ölü derileri arındırabilir ve bu kez bir miktar balı topuklarına sürerek bu şekilde bekletebilirsin.
-
Bu işlemi topuk çatlakların azalıncaya dek özellikle banyo sonrası düzenli uygulamalısın.
8) Bitkisel Yağlar
-
Ayak topuklarındaki çatlakları gidermek için bitkilerden elde edilen doğal öz yağlardan faydalanabilirsin.
-
Bu işlemi uygulamadan önce ayaklarını ılık suda yıkamalı ve çatlakların yumuşamasını sağlamalısın.
-
Ardından ayaklarına zeytinyağı ya da Hindistan cevizi yağını masaj yaparak sürebilirsin.
-
Çorap giyip geceyi bu şekilde geçirdiğinde (tercihen uyku öncesi) sabah seni yumuşacık ve pürüzsüz topuklar karşılıyor olacak!
Bonus: Medikal Destek, Doktor Kontrolü, Kremler
-
Senin için önerdiğimiz çözümler hafif şiddette, sürekli tekrarlamayan ayak çatlakları için geçerlidir.
-
Eğer bu sorun senin için bir yaşam tarzı haline gelmişse, bu gibi çözümleri sık sık uygulamana rağmen çatlaklardan bir türlü kurtulamıyorsan bir cilt doktorundan yani işin uzmanından tavsiye almanı öneririz.
-
Doktorun önereceği yöntemlere ek olarak ayak nemlendiricileri de işine yarayacaktır.
Ayak Topuk Çatlağı Neden Olur?
-
Ayak topuk çatlağına neden olan en önemli faktörlerden biri az su içmek. Vücudunun ihtiyaç duyduğu nemi sağlamanın ilk yolu elbette günlük düzenli ve yeterli su tüketimidir.
-
Çıplak ayakla yürümek, bu şekilde uzun süre ayakta kalmak veya rahatsız ayakkabılar giymek ayak topuk çatlaklarının oluşumunu hızlandırır.
-
Peki, ayak topuk çatlağı hangi vitamin eksikliğinden olur? Ayak çatlaklarına neden olan başlıca etmenler arasında demir eksikliği, hipotiroid ve diğer vitamin ve mineral eksiklikleri sayılabilir.
-
Diyabet ve obezitenin de ayak çatlaklarına neden olduğu bilinmektedir; ancak en doğru sonuç için doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.
Ayak Topuğu Nasıl Temizlenir?
-
Ayak topuğunda meydana gelen kuruma, sertleşme ve çatlaklar için etkili çözüm önerilerimizi sunduk. Peki, bu çatlakların oluşturduğu ölü deri nasıl temizlenir?
-
Ayak topuk çatlaklarını temizlemenin en bilinen yolu doğal ponza taşı kullanmaktır. Bu aşamada dikkat etmen gereken ponza taşının gerçekten doğal olması.
-
Ponza taşıyla topuklarını ovduktan sonra hem ayaklarını hem de ponza taşını temizlemeni tavsiye ederiz. Böylece taş üzerinde bakteri oluşmayacaktır.
-
Kese de topuk çatlakları başta olmak üzere tüm vücuttaki ölü derileri arındıran geleneksel bir çözümdür. Banyo sonrası ayak derin yumuşadıktan sonra topuklarını keseleyebilirsin.
-
Topuk törpüleri ayaklarını tahriş edebileceği ve sorunu kronikleştireceği için önerilmemektedir.
İlgini Çekebilir:
Corona Virüs Çanta Dezenfekte Önerileri
Deri Çanta Nasıl Temizlenir? Tüm Püf Noktalar!
Beyaz Spor Ayakkabı Temizlemenin 5 Kolay Yolu