Ankara’ya bir seyahat planlıyor veya halihazırda başkentte yaşıyor, bu şehrin simgesi haline gelmiş popüler lokasyonlarını gerçekten keşfetmek istiyorsan aramıza hoş geldin… Ankara’daki 40 yıllık geçmişiyle en köklü çanta firmalarından eçanta editör ekibi olarak sana özel kılavuz niteliğinde Ankara gezilecek yerler listesi hazırladık!

 

 

Modern Türkiye Cumhuriyeti başkenti Ankara, tarih boyunca antik medeniyetlerde konumu bakımından kilit bir önem arz etmiş; Hitit, Frig, Lidya, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu ve nihayetinde Osmanlı kültüründen derin izleri günümüze değin ulaştırmıştır.

 

 

Geçmişi Helenistik Dönem’e kadar gerileyen, bu dönemdeki Galat uygarlığının da başkenti olan ve Ancyra adıyla kaynaklara geçen şehir, içinde bulunduğu her çağın gözde yerleşim merkezlerinden biri olagelmiş; nitekim 21. yüzyıl dünyasında da başkent Ankara gökdelenlerin, bakanlık binalarının, meclisin, Anıtkabir’in donattığı şehirleşme kapasitesiyle yine ön plana çıkmıştır.


ankara gezilecek yerler listesi

Şehrin çalışan kapasitesinin çoğunlukla devlet kollarında yer alması nedeniyle kendine has ciddi bir çizgi oluşturan Ankara, İç Anadolu coğrafyasının ve buna bağlı olarak karasal iklimin karakteristiğini yansıttığı için çetin geçen soğuk kış mevsimiyle, kurak ve bunaltıcı sıcaklarıyla geçen yaz aylarıyla ‘soğuk’ ve ‘gri’ havasını pekiştiriyor. Her ne kadar bu minvalde bir şehir tarzını yansıtsa da onu bağrımıza basıyor ve sokakların denize çıkmasa da seviyoruz seni Ankara diyerek Angaraseverlerin gönlünü almayı bir borç biliyoruz :) Keza, Ankara’da uzun yıllarını geçiren, bu şehrin havasıyla bütünleşen ve aidiyet hisseden pek çok okurumuz da mevcuttur, diye düşünüyoruz.

 

Peki, gelelim şimdi esas konumuza. Türkiye’nin pek çok yerinden ulaşımı neredeyse en kolay şehir, başkent, delikanlı diyarı ve en önemlisi de Ata’mızın ebedi istirahatgahı Ankara’da gezilecek yerler hangileri?


ankarada görülmesi gereken yerler

Aktarmalı uçuşlardan hızlı tren seferlerine havadan ve karadan ulaşım ağının kalbi Ankara’ya geldiğinde veya Ankara’dan herhangi bir yere seyahate devam edeceğin süreç içinde ya da halihazırda burada yaşıyorsan Ankara’da gezip görülmesi gereken yerler nereler, Ankara’ya gelip de uğramadan gitmek olmaz denilen, mutlaka keşfedilmesi gereken yerler hangileri merak ediyorsan bizden ayrılma, bir sonraki alt başlıkta senin için süper bir gezi planı hazırladık!

 

İşte, Ankara’da görmen gereken yerlerin, gezi planına dahil etmekten keyif duyacağın lokasyonların özet bilgileri ve tam listesi! Okurken gezmiş kadar olacağını garanti ediyoruz…


ankarada nereler gezilir

Ankara’da Mutlaka Görmen Gereken 10 Yer

 

Ankara’ya gelince nereyi gezeceğine karar veremiyor veya bu şehirde acaba ne yapabilirim, nereleri görmem gerekir merak ederek vakit harcıyorsan şimdi bu düşünceleri bir kenara bırak ve senin için hazırladığımız Ankara gezilecek yerler listesini incele. Elbette bu şehrin Kızılay’dan Tunalı’sına daha fazla simgesel rotası mevcut; fakat biz en temel ve belli başlı yerleri ele almak istedik. 

 

Eğer senin de ‘listede yok ama burayı da görmeden dönmeyin sakın’ gibi bir tavsiyen olursa görüşlerinizi bize bildirebilirsin! Keyifli okumalar…

 

1) Anıtkabir

 

Ankara’ya gelip rotana eklemen gereken ilk durak kesinlikle Anıtkabir. Bir Türk vatandaşı olarak, cumhuriyetimizin kurucusu, modern Türkiye’nin fedakar mimarı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ebedi istirahatgahında ziyaret ederek, ülkemiz ve milletimizin geleceği adına verdiği emekleri hatırlayıp hatırasına saygı göstererek vefa borcunu bir nebze olsa ödeyebilir, milli bilincini, duygularını tazeleyebilirsin. Aslanlı Yol, Tören Meydanı, Mozole Bölümü, Atatürk Müzesi, Heykeller bölümü gezebileceğin duraklar arasında.

 

anıtkabir

 

2) I. TBMM Binası (Kurtuluş Savaşı Müzesi)

 

Ankara’da seni bekleyen bir diğer önemli lokasyon şüphesiz Ulus Meydanı’nda eski meclis binası olarak da bilinen Kurtuluş Savaşı Müzesi. 1920-24 yılları arasında meclis binası olarak hizmet veren müze, Cumhuriyet’in ilk yıllarına dair birçok ize tanık olabileceğin nadide bir mekan. Tarihi özelliğinin yanı sıra bu binanın yapımında andezit adı verilen Ankara taşı kullanılmış. İçeride, koridor bölümünde 1918-1923 yılları arasında gerçekleşen olaylar, yağlı boya tablolar, fotoğraflar, belgeler, askeri malzemeler bulunuyor. Koridorun solundaki ilk oda ise Cumhuriyet’in ilanından sonraki ilk bakanlar kurulu toplantısının canlandırması seni karşılıyor olacak.

 

kurtuluş savaşı müzesi

 

3) Hamamönü

 

Sanatsal ve kültürel faaliyetlerden hoşlanıyorsan Hamamönü tam senlik bir rota! Karakteristik Ankara evleri ile bezeli sokaklar arasında bolca fotoğraf çekebileceğin, el sanatları ve el ürünleri pazarından hatıra alabileceğin, hafta sonu canlı müziklerle şenlenen Hamamönü, özellikle ramazan ayında iftar sonrası farklı bir atmosfere bürünüyor. Ayrıca Tarihi Karacabey Hamamı, İstiklal Marşı’nın yazıldığı Mehmet Akif Ersoy Parkı ve Müze Evi dahil olmak üzere pek çok camii ve konak bu bölgede yer alıyor.

 

hamamönü

 

4) Ankara Kalesi

 

Başkentin sembolleri arasında yer alan Ankara Kalesi, gezi listene ekleyebileceğin tarihi bir mekan. İlk yapılış tarihi tam olarak bilinmese de Galatlar’a kadar uzandığı bilinmektedir. Yani, diyebiliriz ki Ankara Kalesi Ankara kadar eski! Malazgirt Savaşı sonrası Selçuklular tarafından güçlendirildiği bilinen Ankara Kalesi, 20’den fazla kuleye sahiptir. Kale içinde Osmanlı döneminden kalan pek çok konak bugün dükkan ve lokanta olarak restore edilmiştir. Bu çevrede yani Kaleiçi bölgesinde hem gezebilir hem de mola verip tarihi atmosfer içinde şehrin meşhur yemeklerinden atıştırabilirsin!


ankara kalesi

5) Atatürk Orman Çiftliği

 

Günlük taze sütü, yoğurdu, dondurması, balı, peyniri Ankara yerlilerinin vazgeçilmezleri arasında! Öyle ki Ankara’da süt ürünleri denildiğinde en çok tercih edilen AOÇ geçmişinde emeğe ve fedakarlığa dayanan bir hikaye var! 1925 yılında uzmanların bataklık ve verimsiz arazi olarak nitelendirdiği bu alanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ıslah etme kararı alarak ve millete bağışlayarak engin zekasını ve fedakarlığını bir kez daha ispatlamıştır. Misyonu ise aynen şu şekilde “Halka gezecek, eğlenecek ve dinlenecek sıhhi yerler, hiylesiz ve nefis maddeleri teyin etmek.”

 

atatürk orman çiftliği

 

6) Kocatepe Camii

 

1944 yılında başkente yakışır bir camii inşa etmenin elzem olduğu dönemde Diyanet İşleri başkan yardımcısı tarafından kurulan kurum neticesinde 1967 inşası başlayan ve tamamlanması 20 yıl süren Kocatepe Camii, geleneksel formlara bağlı kalınarak tasarlanmıştır. Açılışı Turgut Özal tarafından yapılan, Ankara’nın simgelerinden, büyük ve ihtişamlı Kocatepe Camisi, Kızılay Meydanı’na yürüme mesafesindedir.

 

kocatepe camii

 

7) Müzeler

 

Medeniyetler beşiği Ankara, adeta başkent olarak doğmuş bir şehir! Giriş bölümünde bahsettiğimiz üzere Romalılar’dan Osmanlı hakimiyetine pek çok kültüre ev sahipliği yapmıştır. Bu kilit özelliği sayesinde sana zamanda yolculuk yapma imkanı sağlayacak fazlaca müze var şehirde. Müze gezmekten hoşlanıyorsan kesinlikle ziyaret etmen gereken müzelerden bazılarını senin için listeledik:

 

  • Anadolu Medeniyetleri Müzesi (Bknz: Görsel)

  • Etnografya Müzesi

  • Kurtuluş Savaşı Müzesi (I. TBMM)

  • Cumhuriyet Müzesi (II. TBMM)

  • Resim ve Heykel Müzesi

  • Rahmi Koç Müzesi

  • PTT Pul Müzesi

  • Hava Kuvvetleri Müzesi

  • Gordion Müzesi

  • Roma Hamamı Açıkhava Müzesi

  • Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Oyuncak Müzesi

  • Devlet Mezarlığı Müzesi

  • TRT Müzesi

 

 

8) Parklar ve Açık Alanlar

 

Ankaralılar için doğanın tadını çıkardıkları, hafta sonu tatillerinde şehir stresinden arınıp açık havada vakit geçirdikleri parklar oldukça mühim! Ankara ziyaretinde açık havada vakit geçirmek, sürekli adını duyduğun fakat bir türlü gidemediğin meşhur parkları ziyaret etmek istersen senin için hemen listeliyoruz. İşte Ankara’da vakit geçirilebilecek en iyi açık hava mekanları:

 

  • Göksu Parkı

  • Seğmenler Parkı

  • Kuğulu Park (Bknz: Görsel)

  • Dikmen Vadisi

  • Atatürk Orman Çiftliği

  • Gençlik Parkı

  • Abdi İpekçi Parkı

  • Harikalar Diyarı

  • Kurtuluş Parkı

  • Soğuksu Milli Parkı

  • Eymir Gölü

  • Botanik Parkı

  • Altınpark

 

kuğulu park

9) Gordion Antik Kenti

 

UNESCO Geçici Dünya Mirası listesinde yer alan Gordion Antik Kenti, Frig medeniyetinin başkenti olarak kayıtlara geçmiştir. Dikkatini çektiyse Ankara, tarih sahnesinde adeta doğuştan bir başkent… Frig uygarlığı yaşam tarzını yansıtan Gordion Antik Kenti, Yassıhöyük’te yer alıyor. Buradaki ilk yerleşimin M.Ö. 1100-900 yıllarında olduğu yapılan kazılar sonucu belirlenmiştir. Hitit medeniyetinin dağılmasından sonra bölgeye yerleştikleri düşünülen Frigler’den kalan 750 antik malzeme Gordion Müzesi’nde yer almaktadır. İsmini Kral Gordios’tan alan antik kent, en parlak dönemini Kral Midas zamanında yaşamıştır.


gordion antik kenti

10) Elmadağ Kayak Merkezi

 

Ankara’nın yaklaşık 20 km güneyinde yer alan Elmadağ ilçesine bağlı Kayak Merkezi, Ankara yerel halkının kış turizminde sıkça tercih ettiği bir lokasyon. Dağcılık sporu için de oldukça elverişli olan Elmadağ’da pek çok kayak tesisi ve kış aylarının uğrak turistik merkezi dağ evi bulunuyor. Kışın kar kalınlığının 30-40 cmye ulaştığı Elmadağ’da sezon yaklaşık olarak 100 gün. 650 metrelik kayak parkuru ve yine 650, 300 metrelik iki adet teleski bulunan Elmadağ’da kurum ve kuruluşların bünyesindeki personelleri için yaptırdıkları tesisler de bulunmaktadır. Eğer Ankara’ya kışın seyahat planlıyorsan birkaç günü de Elmadağ Kayak Merkezi’ne ayırabilirsin.


elmadağ kayak merkezi

İlgini Çekebilir:

 

 

Türkiye'de Kış Tatili Nerede Yapılır?

Kolay Seyahat İçin 8 Kabin Boy Valiz Çantası

Kabin Valizinde Yapmaman Gereken 5 Hata

Kış Seyahatlerinde Bavulunu Nasıl Hazırlamalısın?

Göbeklitepe Hikayesi: Neden Son Dönemde Trend Oldu?

Etiketlendi: Faydalı Bilgiler