Evde veya arkadaş ortamında eğlenceli vakitler geçirmenin en güzel yollarından birisi kutu oyunlarıdır. Öyle ki bu oyunlar sayesinde sıkıcı geçen bir akşam bir anda neşeli ve unutamayacağın bir zaman dilimi haline bile gelebilir. Söz konusu zamanlarda eğlenceyi doyasıya yaşamanı sağlayacak oyunlar arasında Catan kutu oyunu da yer alır.
Az kurallı bir oyun olarak bilinen Catan, kutu oyunları ile tanışma aşamasında olan kişiler için başlangıç oyunlarından olabilir. Yeni stratejiler kurmaya yönelik olan bu oyun ile ailen veya arkadaşlarınla birlikte keyifli vakitler geçireceğine eminiz!
Sen de Catan hakkında bilgi sahibi olmak istiyor, bu oyunu oynamaya başlamak için kurallarını ve Catan kutu oyunu fiyat gibi ayrıntıları merak ediyorsan doğru adrestesin! İçeriğimizi sonuna kadar okuduğunda Catan oyununu oynamaya hazır hale geleceksin!
Catan Kutu Oyunu Kaç Kişilik?
Catan kutu oyunu nasıl oynanır sorusunun cevabına ve oyunun kurallarına geçmeden önce en fazla ya da en az kaç kişilik bir grupla bu oyunu oynayabileceğini bilmende fayda var. Bu sayede oynayacağın grubu ve ortamı belirleyebilir, oyunun hazırlık aşamasını tamamlayabilirsin.
Eğlenceli vakitler geçirmene imkan tanıyan bu oyunu oynayabilmek için 3 kişiye ihtiyacın olur. Ek paketler dahil edilmeden bu oyunu en fazla 4 kişiyle oynayabilirsin. Catan kutu oyununu oynamak için ek paketlerle birlikte kişi sayısını en fazla 6’ya kadar yükseltebilirsin.
Kişi sayısının 6’dan daha fazla olduğu durumlarda ise diğer kişiler oyunu izleyebilir, zira bu oyun izleyenlere bile büyük keyif verir. Kutu oyunları arasında âdeta bir devrim yapan ve kitlelere kutu oyunu oynama hobisini kazandıran Catan herkese kendini iyi hissettirir.
Catan Nasıl Oynanır? Oyunun Hazırlık Aşaması ve Başlangıcı
Oyunu oynayacağın kişileri belirlediysen şimdi bu oyunu nasıl oynayacağına ve oynarken göz önünde bulundurman gereken kurallara geçebiliriz. Öncelikle bu oyunu 10 yaş ve üzeri yaş grupları ile oynayabileceğini bilmen gerekir. Bu oyunu ortalama olarak 60 dakikada tamamlayabilirsin.
Oyunun genel amacı Catan Adası’ndaki bir beyliği yöneterek ve saman, odun, koyun, tuğla, taş olmak üzere 5 farklı kaynak türünü toplayarak adanın hakimi olmaya çalışmak olarak özetlenebilir.
Bunun için söz konusu adada kaynak toplaman, arkadaşlarında sıkı bir pazarlık yapman, ticaret yapman, hırsızlarla mevcut rakiplerinin önünü kesmen, ordunu geliştirmen ve bunun sonucunda yeni köy ve şehirlere sahip olarak alanını genişletmen gerekir.
Catan oyununun başında her oyuncunun 2 köyü ve 2 yolu vardır. Oyunda her köy 1 zafer puanı değerinde olduğu için başlangıçta her oyuncu 2 zafer puanına sahiptir ve 10 zafer puanına ulaşan oyuncu oyunu kazanır. Dolayısıyla tüm oyuncuların oyunu kazanmak için 8 zafer puanına ihtiyacı vardır.
Başlangıç aşamasında anlattıklarımızdan görüleceği üzere Catan oyun kuralları çok karmaşık değildir ve bu da oyunun geniş kitleler tarafından oynanmamasının bir sebebidir.
Catan oyununa başlamak için öncelikle kutudan çıkan ve 6 parçadan oluşan harita parçalarını düz bir zemine birleştirerek yerleştirmen gerekir. Altıgen şekline sahip olan çerçevenin içine küçük altıgenler şeklindeki 19 adet arazi parçasını da yerleştirmelisin. Bu arazi parçaları içinde 4 adet orman, 4 adet mera, 4 adet tarla, 3 adet taş ocağı, 3 adet dağ ve 1 adet çöl bulunur. Kenardaki 6 parçadan oluşan çerçeve ise kıyı parçası olarak geçer.
Haritayı oluşturduktan sonra 2’den 12’ye kadar olan sayı pullarını küçük altıgenlerin üzerine koymalısın ancak çöl altıgenine herhangi bir pul koymamalısın. Bu sayılar arasında 7 rakamı yoktur ve 7’nin olmaması oyun için önemli bir detaydır. Buna ilerleyen satırlarda yer vereceğiz.
Kaynak kartlarını yüzü açık, gelişim kartlarını ise yüzü kapalı şekilde kart kabına yerleştirmelisin ve bu kart kabını oyun süresince haritanın yanında bulundurmalısın. Kartlar ve pullar hazır olduktan sonra çöl altıgeni üzerine hırsızı yerleştirmelisin. Bütün oyunculara seçtiği renge ait figürleri ve yapı maliyetleri kartını vermelisin.
Burada sözü edilen kaynak kartları 95 adettir ve odun, yün, buğday, tuğla, demir kaynak kartlarının her birinden 19’ar tane bulunur. Gelişim kartları ise 25 adettir ve bunlardan 14’ü şövalye, 6’sı ilerleme, 5’i ise zafer puanı kartıdır. Gelişim kartı alabilmek için 1 demir, 1 yün, 1 buğday kartına ihtiyacın vardır. Oyun içinde aldığın gelişim kartlarını, kartı aldığın turdan bir sonraki turda kullanabilirsin.
Kaynak kartları yapı kurmak için kullanılır. Yol yapımı için 1 tuğla ve 1 odun kartı; köy için 1 tuğla, 1 odun, 1 yün ve 1 buğday kartı; şehir kurmak için ise 3 demir ve 2 buğday kartı gerekir. Ancak şehirlerin kurulabilmesi için köylerin gelişmesi gerekir. Bu noktada her köy 1, her şehir 2 zafer puanı demektir. En uzun yol kartı ile yine 2 zafer puanı kazanılır. En uzun yol kartını kazanmak içinse bir oyuncunun ardışık olacak şekilde 5 yol kurması gerekir.
Zar kullanılarak oynanan bu oyunda harita üzerine ilk köyünü ve yolunu yerleştirecek olan kişi de yine zar atışı ile belirlenir. İlk oyuncu köyünü ve yolunu yerleştirdikten sonra saat yönünde diğer oyuncular da köylerini ve yollarını harita üzerine yerleştirebilir.
Herkes ilk köyünü ve yolunu yerleştirdikten sonra bu defa saat yönünün tersine doğru herkes ikinci köyünü ve yolunu harita üzerine yerleştirir. Burada kural köyleri altıgenlerin köşe noktalarına yerleştirip yolları da hemen onların yanına koymaktır. 2 köy arasında da 2 yol olmak zorundadır. Oyuncular kendi köylerini ve yollarını yerleştirirken bu kuralları göz önünde bulundurmalıdır.
Sonrasında oyuncular ikinci yerleştirdikleri köylere ve yollara bağlı olan 3 adet kaynak kartını kart kabından alır. Bu noktada kimse birbirinin kaynak kartını görmemelidir. Böylelikle oyun başlamış olur. Catan nasıl kazanılır sorusuna cevap bulabilmek için ise aşağıda anlatılanları dikkatli bir şekilde okuman gerekir.
Catan Oyunu Nasıl İlerler?
Oyun başladıktan sonra ilk oyuncu zar atar. Örneğin iki zarın toplamında 5 gelirse bu 5’in bulunduğu kaynak noktalarının çalışmaya başlaması anlamına gelir. 5 numaralı kaynağın yanına köy kuran oyunculara ilgili kaynak kartları verilir. Zarı atan oyuncu da elindeki kartlar izin veriyorsa bir inşaat yapabilir. Yani bir kişi zar attığında sadece o kişi faydalanmaz, diğer oyuncular da kaynak elde edebilir. Sonra sıra diğer oyuncuya geçer.
Oyunun ilerleyen aşamalarında köy ve şehir sayısı artacağı için oyuncular daha fazla kaynak elde etmeye başlarlar. İlgili altıgenin kesiştiği yere birden fazla köy kurmuş olan oyuncu her köy için 1’er tane kaynak elde eder. Altıgenin kesişiminde şehri olan oyuncular ise her şehir için 2’şer adet kaynak elde eder.
Catan oyununun içinde sadece çölde üretim yapılmaz. Bu sebeple çölün çevresine köy veya şehir kurduğunda sadece kesişim noktasında bulunan diğer 2 araziden kaynak elde edebilirsin.
Hırsızın yukarıda sözü edilen çöle yerleştirildiğinden ve sayı pulları arasında 7 rakamının olmadığından geçtiğimiz satırlarda bahsetmiştik. Bu ikisi birbiriyle bağlantılı. Zira oyunu oynarken hırsız sadece zarla 7 atıldığında veya şövalye kartı kullanıldığında aktifleşir. Zarda 7 geldiğinde tüm oyuncuların ellerindeki kaynak kartlarını sayması gerekir. 7’den fazla karta sahip olan her oyuncu elindeki kartların yarısını ıskartaya çıkarır, tek sayılar da aşağıya yuvarlanır. 7’den az kartı olan oyuncular ise herhangi bir kart çıkarmak zorunda kalmaz.
Zarı atan ve 7 gelen ya da elinde şövalye kartı bulunan oyuncu ise hırsızı bulunduğu çölden çıkarıp istediği araziye yerleştirmesi gerekir ve hırsızın yönlendirildiği yerdeki oyuncudan da rastgele bir kaynak kartı çalabilir. Hırsızın yerleştiği arazinin çevresinde köyü veya yolu bulunan oyuncular kaynak kartı elde etme şansını kaybeder. Hırsızın bulunduğu arazide yine üretim yapılamaz.
Üç adet şövalye kartını açan da oyunda en güçlü ordu kartını kazanır ki bu da oyuncuya 2 zafer puanı kazandırır.
Tüm bunların dışında Catan'da ticaret yaparak da puan kazanılabilir. Ticaret için başarılı takaslar yapmak önemlidir.
Oyunun genel kuralları bu şekilde özetlenebilir ancak görüntülü ve daha akılda kalıcı bilgi sahibi olmak isteyenler aşağıdaki videodan da yardım alabilir.
Catan Oyunu Hakkında Önemli Bilgiler
Settlers of Catan adıyla satışa sunulan Catan kutu oyun dünyasına 1995’te giriş yapmıştır. Piyasaya çıktığı günden itibaren büyük bir ilgi gören Alman yapımı bu oyun, günümüzde de geniş kitleler tarafından satın alınıyor ve kişilerin keyifli vakitlerinin en güzel eşlikçilerinden biri oluyor. Şu an oyunun online versiyonları da bulunuyor ancak kutu oyunu olarak hâlâ ilgi görüyor.
Catan’ın piyasaya çıktığı ilk günden beri 40 dilde yayımlandığı ve farklı milletlerden milyonlarca insan tarafından satın alındığı biliniyor. Piyasaya sürüldüğü tarih olan 1995’te En İyi Kutu Oyunu, 2000’de ise Yüzyılın Kutu Oyunu kazanan bu oyun; tescilli bir başarıyı elinde bulunduruyor.
Stratejik düşünme ve sorun çözme becerisini geliştiren bu oyun, her oyunda farklı bir harita düzeninde oynanabildiği için her oyun bir önceki oyundan farklı şekilde ilerler ve bu da oyundan sıkılma düzeyini en aza indirir. Zira arazi parçalarını her seferinde farklı yerlere yerleştirme imkanı, oyunculara sayısız seçenek sunar.
Catan Oyunu Ne Kadar?
Dünyaca ünlü kutu oyunları arasında yer alan ve daha önce oynamayanların bile adını defalarca duyduğu Catan, ailecek keyifli vakitler geçirmek isteyen herkesin evinde olması gerekenler listesine dahil edilebilir. Bu noktada ise akıllara Catan’ı satın alabilmek için gereken maliyet gelir.
Catan eğlenceli olduğu kadar bütçe dostu bir kutu oyunu olmasıyla da kullanıcı dostudur. Yine de bu oyunu normal fiyatından da daha uygun miktarlara satın almak istersen muhtelif kampanya dönemlerini takip edebilirsin. Bu dönemlerde Catan kutu oyunu en ucuz araştırması yaparak görece daha uygun fiyatlarla bu oyuna sahip olabilirsin. Böylelikle düşük bir bütçeyle sevdiklerinle birlikte eğlenceli vakitler geçirebilirsin.
İlgini Çekebilir:
Ailenle Evde Sıkılmadan Oynayacağın Oyun Önerileri
Wag Maşa ile Saçına Nasıl Bir Stil Yaratabilirsin?
Doğal At Kılı Fırçası Nasıl Kullanılır, Ne İşe Yarar?
Evde Sıkılmamak İçin Yapabileceğin 11 Aktivite
Bir Erkeğe Hediye Alacaksan Bu Fikirleri Mutlaka Değerlendir!