Pandemi ile birlikte zamanı boş geçirmemek ve kendimize bir şeyler katmak için farklı hobiler geliştirdik. Aslında hobiler ne kadar boş zaman eğlencesi olarak bilinse de insanların psikolojik sağlığında da büyük bir paya sahiptir. Araştırmalara göre vücuda dinginlik sağlayarak endorfin, dopamin, serotonin gibi heyecan veya mutluluk verici hormonları aktive eder. Bu sebeple aslında hobilerimiz bizler için sandığımızdan da önemli faaliyetlerdir. 


Hobi Arayışında Mısın? Hobi Seçmene Yardımcı Olalım!

Okul yaşamında olsun, iş yaşamında olsun genellikle beynimizin tek bir tarafını kullanırız. Fakat ileriki süreçler için bu bir soruna dönüşebilir. Ancak sanatla ve hobiler aracılığıyla beynimizin diğer lobunu daha aktif tutabiliriz. Ayrıca beynimizin iki lobunu da aktif olarak kullanmak dengeyi sağlayacağı için stres seviyesini de oldukça minimuma indirecektir. Hatta bir tek beyin sağlığı ile kalmayıp, vücudu sakinleştirdiği için kalp sağlığını da etkilediği çalışmalar tarafından belirlenmiştir. 

 

Artık günümüzde iş yerlerinde bir tek yeni mezunların aldığı iyi notlara bakmıyorlar. Hobiler de gittikçe önem kazanmaya başladı. Özellikle takım ruhunu yansıtan bir hobi ya da beceri olarak kendine bir şey katan hobiler insan kaynakları tarafından da CV’lerde oldukça dikkat edilen bölümler olmaya başlamıştır.  



Hobilerin bizler için bir nevi psikolog vazifesi gördüğünden bahsettik. Fakat her insan özeldir, kendine özgüdür. Böyle olunca da herkes için genel geçer bir hobi anlayışı bulunmamaktadır. Kendimize en uygun olan, bizi mutlu edecek ve yaparken tamamen kendimizi verebileceğimiz bir hobi seçmemiz gerekmektedir. Eğer sende bir hobi arayışındaysan doğru yere geldin. Senin için derlediğimiz birbirinden özgü ve güzel hobileri inceleyebilir, kendine en uygun olan hobiyi seçebilirsin. 



Boyama İle İlgili Hobiler

 

  1. Sayılarla Boyama

 

  • Sayılarla boyama konsepti aslında resim yapmayı isteyip de herhangi bir bilgisi ya da yeteneği olmayanlar için biçilmiş kaftandır. Şövale, fırça, tuval ve boya setinden oluşan bu hobi için seçeceğiniz görsel kısmı sürecin ilk eğlenceli kısmıdır. Çünkü birbirinden güzel hazırlanmış tasarımlar seni büyüleyecektir. 

  • Yapım aşaması ise eğlencenin ve heyecanın doruk noktası. Çizgileri taşırmamak için vereceğin macera o ana odaklanmanı sağlayarak beynini boşaltmana destek olacaktır. 

     

     

Sayılarla Boyama

  1. Yetişkinler İçin Boyama Kitapları

 

  • Yetişkinler için hazırlanan birbirinden farklı boyama kitapları vardır. Özellikle mandala desenli tasarımlar bu kategoride daha ön plana çıkmaktadır. Bunun sebebi mandala boyamanın insana huzur vermesidir. Ayrıca farklı dinlerde de kutsal çember olarak nitelendirilen Mandala insanların kendilerini bulmaları için bir çıkış olarak kabul edilmiştir. 

  • Şehir ve insan tasvirleri de yine sık tercih edilen desenler arasında yer almaktadır. 

  • Bu boyama kitapları da sayılarla boyama gibi içindeki yaratıcılığı ortaya çıkararak potansiyelini kullanmana yardımcı olur. 


Boyama Kitapları

Spor İle İlgili Hobiler

 

  1. Egzersiz

 

  • Egzersiz yapmak elbette ki bir hobi olmamalıdır. Bunu yaşam biçimine dönüştürmek gereklidir. Fakat bazen bunu bir rutine dönüştürmekte güçlük çekeriz. Bu gibi durumlarda farklı şekilde konumlandırmak işini daha kolaylaştıracaktır. Çünkü iş dışında yaptığın ve bir kar beklentin olmayan çoğu şey aslında bir hobidir. Bu şey spor dahi olsa.

  • Egzersiz yapmayı da sadece kilo verip sağlıklı kalmak için değil de hem ruhsal sağlığını korumak hem de vücut direncini artırmak için kendine edindiğin bir hobi olarak görebilirsin. 


Egzersiz


  1. Dalış

 

  • Dalış yapmak aslında sanılanın aksine çok profesyonellik gerektirmiyor. Profesyonel olarak çok derinlere dalan ve bunu iş gerekli tüm ekipmanlarla yapan kişiler için durum elbette farklı. Fakat burada daha yüzeysel ve daha basit ekipmanlarla bu işi hobi haline getirebilirsin. 

  • Ayrıca en basitinden dahi olsa şnorkel vasıtasıyla kıyıda denizin dibini incelemek, orjinal taşlar ya da deniz kabukları toplamak, belki de başka şekilde göremeyeceğin balıkları canlı olarak görme şansı elde edebileceğin muhteşem bir deneyim olacaktır. 


Dalış

  1. Boğazda Kürek Çekmek

 

  • Boğazda deyince bunu sadece İstanbul’da yapılabilecek bir hobi gibi düşünme. Bulunduğunuz yerde bir göl ya da kanallarda da düzenlenen kürek çekme eğitimlerine katılabilirsin.

  • Kanolarla yapılan bu çok eğlenceli hobi sayesinde eğlenceyi en yüksek seviyede yaşarken bir yanda da spor yapmış olacaksın. Özellikle kol kaslarını gelişmesi için oldukça önemli bir spor olan kürek çekmek sırasında doğanın muhteşem güzelliklerini bir de bu açıdan görebildiğinde hayran kalacaksın. 


Kürek Çekmek

  1. Yürüyüş Yap - Yaşadığın Şehri Keşfet

 

  • “Yürüyüş yaparak nasıl hobi yapmış olacağım?” dediğini duyar gibiyim. Elbette olur, fakat bu yürüyüş normal bir yürüyüş olmayacaksa. 

  • Yürüyüş yapmakta aslında kendi içinde ikiye ayrılır. İstersen belirli bir mekan seçip o bölgeyi keşif amaçlı bir yürüyüş yaparsın, istersen de kendini bilmediğin bir semtin sokaklarına bırakarak kaybolmayı deneyebilirsin. 

  • Mecazi anlamda kullandığım bu kaybolmayı özellikle yaşadığın semtin sokaklarında da deneyimleyebilirsin. Her gün sabah giderken yanından geçtiğin ağacın üst kısımlarını kaç kere inceleme fırastı buldun? Belki de henüz ne ağacı olduğunu dahi bilmiyorsundur. Bu yüzden boş yürümek değil dolu dolu yürümek ve sadece onun için yürümek de bir hobi sayılabilir. 


Yürüyüş Yapmak

Sanatla İlgili Hobiler

 

  1. Teraryum Atölyesi

 

  • Teraryumlar günümüzde oldukça tercih edilmeye başlanan, ayrıca hediye olarak da en ideal seçenekler arasında yerini alırken hobi amaçlı da kullanılmaktadır.

  • İçerisine konulan minyatür eşyalarla kaktüs ve toprağın birleşimi sayesinde hem toprakla ilgilenmiş olursun hem de içerisine koyacağın eşyaların koreografisini ayarlarken zamanı unutur, anı yaşarsın. 
  • Teraryum yapımı için illa bir kursa gitmene gerek yok. Malzemeleri artık birçok yerde satılmaktadır. İnternet üzerinden izleyeceğin videolar yardımı ile bu işi kolayca kavrayabilirsin. 


Teraryum

  1. Swing Jazz Dansı

 

  • Bu aralar Swing Jazz gittikçe popüler olmaya başladı. 1950’li dönemlerin kıyafetleri, müzikleri nasıl tekrar moda olduysa dansları da moda oldu. Özellikle Jazz müzik türüne ilgisi olanların öncelikli tercih ettiği bir dans türü gibi algılansa da farklı bir dans çeşidi öğrenmek, sosyalleşmek ve kendine farklı yetiler katmak isteyen bir çok kişi tarafından tercih edilmektedir. 

  • Ayrıca bir tek Swing Jazz değil, Bachata, Zumba veya Tango gibi danslardan birini de seçerek kendine en yakın olan dans türünü belirleyebilirsin.

  • Swing Jazz dansı solo olarak tekli yapılabildiği gibi Lindy Hop gibi eşli yapılan çeçitleri de bulunmaktadır. 


Swing Jazz Dansı

  1. Doğaçlama Tiyatro

 

  • Çoğu kişinin içinde bir yerlerde oyunculuk tutkusu yatar. Çocukken izlenilen filmler, fazla kurulan empati ve sonucunda o karakteri benliğimizde yansıtma çabaları. Durum böyle olunca da tiyatro ve oyunculuğa olan bir merak gelir insanın içine.

 

     

    • Fakat mezun olma kaygısı, iş kaygısı, aile çocuk sorumluluğu gibi insanı daima oyalayan ve ertelemesine sebep olan konulardan dolayı içimizdeki oyunculuk tutkusu da yok olur gider.
    • Aslında amatör olarak da oyunculuk yaparak bu tutkumuzu yeniden hayata geçirebiliriz. Hatta doğaçlama tiyatro yaparak bir tek bunu hayata geçirmekle kalmayıp hem psikolojik olarak özgüvenimizin ve motivasyonumuzun artmasını sağlarız hem de muhteşem bir hobi edinmiş oluruz. 


    Tiyatro

    1. Enstrüman 

     

    • Enstrüman öğrenmek elbetteki en eski ve klasikleşmiş hobilerdendir. Fakat piyano ve gitar dışında da öğrenilebilecek ve hatta daha kolay enstrümanlarında var olduğunu unutma.

    • Bunlardan biri herkes tarafından çok fazla bilinmese de gittikçe popülerleşmeye başlayan kalimba. Kalimba baş parmaklar ile çalınan bir enstrüman. Bildiğin bir çok şarkıyı rahatlıkla çalabileceğin muhteşem bir enstrümandır. 

    • Bir diğer enstrüman ise ukuleledir. Ukulele gitarın yavrusu gibi görünse de akorların basılması gitardan hayli farklıdır. Bu yüzden ukulele gitar ile karıştırılmamalıdır. Toplam dört telden oluşan ukulele ile birçok şarkıyı kolay akorlarla çalabilirsin.


    kalimba

     

    İlgini Çekebilir:

     

    Psikolojiye İyi Geliyor: Örgü Örmek

    Etiketlendi: Faydalı Bilgiler