Spor ve egzersiz dünyasında bir çığır açan pilates, kendi içinde farklı türlere ayrılır ve her kişinin bünyesine beden yapısına göre de farklı derslerle uygulanır. Pilates hayatımıza girdiği ilk günden itibaren esnekliği, gevşemeyi aynı anda da vücudun sıkılaşmasını bize öğretir. Son zamanlarda trend olan pilates türlerinden biri olan reformer pilates, kadın ve erkeklerin spor dünyasını zenginleştirmektedir. Bu zenginlik sayesinde beden tazelenir ve yenilenir. Peki hemen hemen herkesin dilinde olan reformer pilates nedir?




En genel hatlarıyla açıklayacak olursak; aletler kullanılarak yapılan pilates türüne reformer pilates adı verilir. Sağlıklı bir bedene sahip olmak için uygulanması önerilen reformer pilates, kas ve eklemler için oldukça önemlidir. İmkanı ve zamanı olan her kişiye reformer pilates dersleri önerilir.

Özel bir eğitmen eşliğinde, pilates salonlarında, özel donanımlarla yapılan reformer pilatesi daha yakından tanımaya ne dersin? İş ve okul hayatından kalan zamanları sağlığın için değerlendirmek istersen daha fazla zaman kaybetmeden reformer pilates ile tanışabilirsin. Şimdi reformer pilatese dair merak edilenleri bu yazımızda beraber öğrenelim. Hazır mısın?



Reformer Pilates Nedir?

 

  • Pilates esasında bir mat üzerinde yapılan egzersizdir. Reformer pilatesin kurucusu olarak bilinen Joseph Pilates, birkaç adet aparat kullanarak pilatesi geliştirdi. 

  • Gelişim ve değişim sonucunda da reformer pilates adı verilen aletler üzerinde yapılan pilates yaygınlaşmaya başladı.

  • Esneme ve gerilme hareketlerinin profesyonel cihazlarla beraber yapıldığı pilatese reformer pilates adı verildi.

  • Vücudu yenileyen, kaslarını çalıştıran reformer pilates son zamanların en trend sporları arasında yerini almayı başardı.




Reformer Pilates Nasıl Keşfedildi?

 

Joseph Pilates, 1. Dünya Savaşı sürecinde yaralanan askerlerin daha hızlı toparlanması için yatak üzerinde egzersiz yapmasını önerdi. Yatağa bağlanan ip ve halatlar yardımıyla kol ve bacak kaslarını çalıştıran askerler, bu yöntem sayesinde daha hızlı toparlanmaya başladı.

 

Hastalar üzerinde aparatlı fizik tedavinin etkisini gören Joseph Pilates, savaş süreci bitince bu konuda uzun uzun çalışmalar yaptı. Sedye, yatak gibi yüzeyler üzerinde kasların nasıl çalışacağını deneyerek not aldı. Çalışmalarına devam eden Joseph Pilates, emeğinin karşılığı sonucunda reformer pilates adıyla bilinen pilates türünü herkese ilan etti.




Reformer Pilates Nasıl Yapılır?

 

Pilates dünyasına giriş yapmaya hazırsan mutlaka profesyonel bir yardım almalısın. Kaslarını kontrol etmek ve daha sağlıklı pilates yapmak için uzmandan destek alman gerekir. Gireceğin derslerde reformer pilates üzerinde gelişmek istediğinde eğitmen tarafından komutlar ve hareketler sana gösterilir. Bu süreçte yapılacak hareketler ve teknikler şöyle olacaktır:

 

  • Dirençli yayların yer aldığı özel aletlerin üzerinde reformer pilates yapılır. Kas gücüne bağlı olarak yayları esnetip gevşetebilirsin. Bu pilates türünün ortalama 300 farklı hareket imkanı da vardır.

  • Kimi hareketler oturarak yapılırken kimileri de ayakta aletleri kullanarak yapılıyor. 

  • Bazı reformer pilates hareketleri ise yanındaki eğitmenden destek alarak uygulanıyor.

  • Alet kullanılarak yapılan reformer pilates düzenli aralıklarla yapıldığında kişinin ruhen ve bedenen yenilenmesini sağlıyor.

  • Donanımlar üzerinde bacakları açma ve germe, kolları esnetme, ters duruş, bant çekme gibi çeşitli hareketler denenmektedir.




Reformer Pilates Nerede Yapılır?

 

Klasik pilatesi evinde mat üzerinde yapabilirken reformer pilates için aynı durum söz konusu olmuyor. Aletlerin ağır ve profesyonel olduğunu düşündüğünde reformer pilatesi sadece pilates salonlarında yapabileceğini tahmin edebilirsin.

 

Uzman eşliğinde yapacağın reformer pilates hareketlerini, spor salonlarında ya da sadece pilates salonlarında yapabilirsin. Hareketleri deneyeceğin tüm süre boyunca yanında bilgili ve ilgili bir kişinin olması önemli. 

 

Dirençli yayları kontrol etme, reformer pilates araçlarını kullanma konusunda salondaki eğitmenden destek alabilirsin.




Reformer Pilatesi Kimler Deneyebilir?

 

Pilates sayesinde kendini iyi hissetmek isteyenler, soluğu pilates salonlarında buluyor. Bu spor alanı öyle bir özelliğe sahip ki; her deneyen memnun kalıyor. Ancak bazı durumlarda reformer pilates riskli olabiliyor. Peki, reformer pilatesi kimler deneyebilir? Kimler için tehlikelidir? Şimdi bu konuya açıklık getirelim.

 

  • Hamilelik süreci yolunda giden kadınların, doktorundan onay alarak bazı hareketleri denemek koşuluyla reformer pilatesi yapabilir. Bu konuda doktorun rapor vermesi ve pilates yapabilir demesi önemlidir.

  • Riskli gebeler, hamileliğin ilk 3 ayında olanlar ve gebelik şüphesi olanlar reformer pilates yapmak için bir süre daha beklemelidir.

  • Kas ve kemik hastaları, doktordan onay alırsa reformer pilates yapabilir. Özellikle de skolyoz hastalarına rapor çıkarsa bu pilates türü sayesinde skolyoz derecesinde azalma ve kemiklerde düzelme görülür.

  • Masa başında çalışanların reformer pilates yapması önerilir. Bel tutulmasına, kemik ağrılarına ve kemik erimesine iyi geldiği bilinmektedir.

  • Evde çok sıkılıyorsan, herhangi bir sağlık sorunun yoksa, pilates merkezine gitmek istiyorsan sen de en kısa sürede reformer pilatese başlayabilirsin.

  • Vertigo hastaları, şeker hastaları, kalp hastaları hastalığın derecesine göre reformer pilatese başlayabilir. Bu konuda yine doktorun onay vermesi ciddi bir aşamadır.




Reformer Pilatesin Faydaları Nelerdir?

 

Sağlık için reformer pilates yapılması önerilir. Eğer kendini iyi hissetmek ve daha sağlıklı, daha formda bir vücuda sahip olmak istiyorsan sen de reformer pilates yapabilirsin. Bu pilatesin senin için öyle faydaları var ki; duyunca en kısa sürede derslere başlamak isteyeceksin. İşte reformer pilatesin faydaları:

 

  • Doğru nefes almayı öğreten reformer pilates, kan akışını düzenler ve nefesin en iyi şekilde alınmasını sağlar. Bu sayede solunum problemlerinin önüne geçebilirsin.

  • Duruş bozukluğu yaşıyorsan mutlaka reformer pilates yapmalısın. Düzenli şekilde uygulanan reformer pilates, daha dik durmana ve kaslarını sağlıklı kullanmana yardım eder.

  • Kaslarda bulunan bağ dokularını güçlendirir. Belirli bir süre uygulanan reformer pilates, bağların daha da güçlü olmasına ve kasların daha iyi çalışmasına yardım eder.

  • Bel ve omurga ağrılarına eğlenceli çözümdür. Şayet bel ve omurga ağrılarından uyuyamıyorsan düzenli reformer pilates yaparak hem sosyalleşmiş olursun hem de ağrılarından kurtulmuş olursun.

  • Kas odaklı bir egzersiz olduğu için bir süre sonra incelmene de yardım ediyor. Eğer sarkıkların varsa ve bir türlü vücudunu toparlayamadıysan reformer pilates yaparak incelebilirsin.

  • Düzenli şekilde uygulanan reformer pilates, kadın ve erkeklerin daha formda görünmesine de destek olur.

  • Fıtıkları önlemenin yollarından biridir aynı zamanda. 




Zayıflamak İçin Reformer Pilates Yapılır Mı?

 

Pek çok kişinin ne zamandır uğraştığı zayıflama derdi, belki de reformer pilatesle son bulabilir. Peki, ama nasıl? Şimdi diyeceklerimize kulak vermelisin:

 

  • Sağlıklı beslenme programıyla beslenip aynı zamanda haftanın birkaç gününde reformer pilates yaparsan; kilo verirken daha formda görünebilirsin.

  • Sadece reformer pilates yaparak zayıflaman mümkün değil. Çünkü zayıflamanda yediklerin oldukça etkili.

  • Kalori yakımında sana yardım eden reformer pilates, her ders içinde yüksek kalori yakmana yardım ediyor. Bu nedenle birkaç ay boyunca sağlıklı beslenip reformer pilates yaparsan hayalindeki kiloya inebilirsin ve daha fit görünebilirsin.

  • Belirli bir süre kilo verdiysen ancak spor yapamadıysan, cildindeki sarkmaları bu pilates sayesinde toparlayabilirsin.

  • Hem kilo verip hem de incelmek istersen reformer pilates derslerini aksatmamalısın.

  • Karın, göbek ve basen çevresini aktif şekilde çalıştıran reformer pilates bu bölgelerde bulunan yağların yakılmasını hızlandırıyor. Özellikle de göbek çevrenden memnun değilsen, reformer pilates tam sana göre!




İlgini Çekebilir:

 

Hamak Yogası Nasıl Yapılır? Faydaları Nedir?

Doğal At Kılı Fırçası Nasıl Kullanılır, Ne İşe Yarar?

Jade Roller Kullanımı ve 7 Faydası, İşe Yarıyor Mu?

Yeni Yılda Daha İyi Bir Sen İçin 6 Gerçekçi Hedef

Yüz Yogası: Parlak, Genç ve Pürüzsüz Cildin Sırrı!

Cilt Bakım Rutini Nasıl Olmalı? 5 Pratik Adımda Kusursuz Görünüm

Etiketlendi: Faydalı Bilgiler