Sıcak ve soğuk içecekleri saatler boyunca koruyan termoslar, zaman içinde çay ve kahve lekesiyle karşı karşıya gelebilir. Bu istenmeyen lekeleri gidermek ve termosu daha temiz kullanmak için bazı temizleme tekniklerinden faydalanılır. Termosların bulaşık makineye girmesi biraz riskli olduğu için elde yıkama önerilir. Ancak bazı termoslar vardır ki; bunlar termos bardaklar için de geçerli olabilir makinede yıkama sonucunda herhangi bir zarar görmez.


termos nasıl temizlenir

Termos nasıl temizlenir diye düşündüğünde bu yazımızın her bir satırı aklına gelmeli. Çünkü sana burada termosu pırıl pırıl parlatan yöntemlerden bahsedeceğiz. Seneler boyunca ilk günkü yenilikte termos kullanmak için öylesine kolay temizlik önerileri var ki; duyunca daha önce neden denemedim diye düşüneceksin.

Termosunu ya da termos bardaklarını en temiz şekilde kullanmak, lekelerden uzak bir şekilde yanında taşımak ve içinde herhangi bir koku olmadan içeceklerini saklamak istediğinde rehberin bu yazımız olsun. Çünkü bu sayfada termos temizliği en ince detayına kadar anlatılıyor. 

 

Şimdi gelelim termosu temizleyen kolay yöntemlere…

 

Termos Temizliği İçin Gerekli Malzemeler

 

Termos temizliğini yapmak için bazı temizlik malzemelerini yanında bulundurmalısın. Sadece musluk suyuyla termosların temizlenmesi mümkün değildir. Her ne kadar kullanım sonrasında içini çalkalayıp kurutsan da kahve ve çay içimi sonrasında kahverengi lekeler termosun içinde kalabilir. Bu lekeleri temizlemek için öncelikle malzemelerini tezgah üzerine çıkarmalısın. Bu malzemeler ise şunlardır:

 

  • Şişe - biberon fırçası

  • Bulaşık deterjanı

  • Mikrofiber bez

  • Kurulama bezi




Termos Temizliği Nasıl Yapılır?

 

Malzemeleri hazırladıysan şimdi temizlik aşamalarına geçebiliriz. Tek tek izlemen gereken yolları sana liste halinde ifade etmek istiyoruz. Tüm adımları uyguladıktan sonra termosun ilk günkü yeniliğe kavuşacak.

 

  • Su ısıtıcısından ya da çeşmeden bir miktar sıcak su alıp ve termosun içini sıcak suyla doldurmaya başla.

  • Sıcak suyun içine 1 yemek kaşığı kadar bulaşık deterjanını ekle ve termosu biraz çalkala.

  • Bulaşık deterjanı sıcak suyun içinde çözünüp dağıldıktan sonra termosu birkaç dakika dinlendir. 

  • Bu aşamada deterjan termosun tüm iç yüzeyine dağılacaktır. Lekelerin yumuşaması için birkaç dakika bekle.

  • Şimdi mikrofiber bezi fırçanın ucuna geçir ve fırça kıllarının termos içine zarar vermemesi için bezle iç yüzeyi bir güzelce fırçala.

  • Yumuşak sünger uçlu fırçalardan aldıysan, bez kullanmadan da termosun içini fırçalayabilirsin.

  • Tüm iç yüzeyi fırçaladıysan musluk suyunun altında termosu iyi şekilde yıka.

  • Deterjan tamamen akıp gittiyse termosun içini kontrol et. Çay ya da kahve lekelerinin olduğu bölgeleri yeniden fırçalayabilirsin.

  • Sıcak suyla termosun içini ve dışını iyi şekilde akıt. Deterjan tadı ve kokusu sonraki kullanımda seni rahatsız etmesin.

  • Şimdi de kurulama bezini kullanarak termosunu kurula. Eğer sulu şekilde kurumaya bırakırsan su damlalarının lekeleri dış yüzeyde kalabilir.

  • Dilersen bu aşamada temiz ve kuru bir mikrofiber bezi kullanarak kurutma yapabilirsin.

  • Termosun kapağını da kendisini de bu şekilde sık sık temizlersen, her zaman yeni görünümlü temiz kokan termos kullanmış olursun.




Deterjan Yoksa Karbonatla Temizlik Yapabilirsin

 

Eğer deterjan kullanarak termos temizliği yapmak istemiyorsan doğal bir yöntem olan karbonatlı temizliği deneyebilirsin. Bunun için şu adımları izlemen yeterli olacaktır:

 

  • Termosunun içine 1 paket karbonatı dök ve üzerine termos hacmi kadar sıcak su ekle.

  • Birkaç dakika karbonatın sıcak su içinde erimesini bekle. Ardından temizlik fırçasıyla tüm iç yüzeyi iyi şekilde fırçala.

  • Şimdi de musluk suyunun altında karbonatı akıtana kadar termosu yıka. Ardından kuru bir bezle, termosun üzerindeki suyu al ve kurumaya bırak. 

  • Bu işlemi istediğin her zaman yapabilirsin. Deterjana alerjisi olanlar için oldukça alternatif bir yöntem.




Karbonat & Sirke Gücüne Güvenebilirsin

 

Karbonatla sirke bir arada kullanıldığında çıkaramayacağı leke neredeyse yok denilecek kadar az. Özellikle çay ve kahve lekeleri konusunda oldukça başarılı sonuçlar veriyor. Peki, karbonat ve sirke termos temizliğinde nasıl kullanılmalıdır? Şimdi söyleyeceklerimize kulak vermelisin.

 

  • Çay, kahve, çorba için kullandığın termosların içindeki lekeleri evde doğal yöntemle temizlemek için 1 paket karbonata ve 1 fincan sirkeye ihtiyacın var.

  • Bu malzemeleri termosunun iç kısmına dök ve karıştır. Karbonatın üzerine eklenen sirke anında köpürmeye başlayacak ve lekelerin yüzeyden kalkmasına yardım edecektir.

  • Lekeler köpürüp yüzeyden kalktığında sünger ya da fırça yardımıyla son adım olarak fırçalama işlemini yap.

  • Şimdi termosun iç yüzeyini musluk suyunun altında yıka ve kuruması için bez üzerine alarak bekle. Bu işlemi kapak ve termos içleri için deneyebilirsin. Uzun süredir bekleyen çay ve kahve lekeleri için anında çözüm olacak.




Termos Temizliği Ne Zaman Yapılmalıdır?

 

Nasıl ki mutfak eşyalarını sık sık temizliyorsan termosunu da sıkça temizlemen önerilir. Özellikle de her kullanım sonunda içindeki içeceğin koku ve iz bırakmaması için anında temizlik yapman gerekir. Kahve içtiğinde kahven bittikten sonra hemen içini suyla doldur ve kahveden kalan tozların leke bırakmasına engel ol. Aksi takdirde termosun iç yapısında lekeler görebilirsin.

 

Termos temizliği için kendine bir gün belirlemene gerek yok. Eğer sadece sıcak su kullanıyorsan haftada 1 defa yıkaman yeterli olur. Ancak çay ve kahve için kullandığın termosları her akşam yıkaman daha iyi sonuçlar verir. Yemek termoslarını da yine aynı şekilde her akşam temizleyip ertesi gün temiz ve kokusuz kullanabilirsin.

 

Kamp, piknik, yürüyüş sonrasında termoslarının içini ve dışını iyi şekilde temizleyip kurutarak daha uzun ömürlü kullanım sağlayabilirsin.




En Kaliteli Ve Kullanışlı Termoslar Senin İçin eçantada!

 

Temizliği kolay, kullanımı olay termos almak istiyorsan eçantanın en özel ürünlerine göz atabileceğini unutma. En uygun fiyatlarla,  stoktan hızlı gönderimle temin edebileceğin termosları senin için seçtik ve incelemen için bu listede bir araya getirdik. Şayet okulda, işte, piknikte ve yürüyüşte yanına termos almak istersen eçanta termos modellerini burada görebilirsin. 

 

Model: Stanley Efsane Klasik Seri-0.47 Litre Vakumlu Çelik Termos

 

1913 yılından günümüze kadar kaliteli bir şekilde termos üretimine devam eden Stanley, doğaseverlerin ve çalışanların en beğendiği ürünlerden biridir. Stanley’in efsane serisinden olan bu termosu aldığında ömür boyu garantili olduğunu da sana hatırlatalım. 0.47 litrelik hacmi seni okulda ve iş yerinde rahat ettirecektir. Fiyatlar en iyi seviyedeyken termosu sakın kaçırma!

 

 

Model: Aladdin Mocca Thermavac Kilitli Kapaklı-0.35 Litre Paslanmaz Çelik, Termos Kupa

 

Sen neredeysen termos kupan da seninle olsun ister misin? Temizliği kolay, kullanışlı ve şık bir termos almayı düşünüyorsan aradığın modeli Aladdin üretmiş çoktan. Eğer seneler boyunca sana eşlik eden bir termos kullanmak istiyorsan; paslanmaz çelik malzemeli bu dayanıklı kupa senin de dolabında yer alabilir. Şık ve kaliteli termosların adresi eçanta bu modeli senin için getirdi!

 

 

Model: Mikro Çelik Matara 400 Ml Spor Temalı Termos 

 

Sıcak ve soğuk içeceklerini 400 ml sınırına kadar yanında taşımak istediğinde Mikro çelik matarayı temin edebilirsin. Estetik ve şık duran bu termosun temizliğini de evde kolayca ince bir fırçayla yapabilirsin. Spor anında, bisiklet sürerken ya da arabada yanında sıcacık bir içecek olsun istersen Mikro çelik matara modelinden bir tane de sen alabilirsin.

 

 

İlgini Çekebilir:

 

En İyi Termoslar: Uzun Ömürlü ve Kaliteli!

Starbucks Kahve Terimleri, Sipariş İpuçları

Stanley Termosların Fark Yaratan 6 Özelliği

Evde Çalışmana Keyif Katacak Kahve Tarifleri

Keyifli ve Kaliteli En İyi Spotify Podcast Önerileri

Kahve Makineleri Kullanımı Hakkında Tüm Detaylar

Etiketlendi: Faydalı Bilgiler