Çiftlerin iki kişilik dünyasına katılacak olan minik üye, aile yaşamını tepeden tırnağa değiştirebilir. Anne ve baba olmak için heyecanlanan, son günleri iple çeken çiftlerin aklında birçok soru işareti oluşmaktadır. Keşke demeden her anın tadını çıkarmak isteyen çiftler, dünyaya gelecek bebeği için en iyisini diler. Bu süreçte ikili olarak bilgilenmek, gelişmek ve değişmek gerekmektedir. Peki, ebeveynliğin ilk aylarına nasıl hazırlanmalısınız?


Ebeveynliğin İlk Aylarına Nasıl Hazırlanmalı?

Sevgili anne ve baba adayımız! Bu yazımız her satırı ile sizler için hazırlandı. İki kişilik dünyanız artık bebekli ve biraz telaşlı olacak hazır mısınız? Karmaşık ama bir o kadar da tatlı telaşlı geçecek günlerinize şimdiden hazırlık yaparak kendinizi bu yeni yaşama motive edebilirsiniz. Bebeğinizle beraber güzel günler geçirmek, onu en iyi şartlarda büyütmek, ruhen ve bedenen doyuma ulaşmasını sağlamak için hem bu işin uzmanlarından hem de büyüklerinizden öğreneceğiniz sayısız bilgi sizleri bekliyor. Uzman önerileri burada, büyüklerin tecrübeleri ise gideceğiniz her yerde sizinle :)

Birlikte büyüyüp beraber öğrenmek isterseniz siz de zaman zaman bir bebeğin gözünden dünyaya bakabilirsiniz. Bu yeni yaşamı bebeğin dünyasından anlamak çok da zor değil gibi görünüyor. İlk defa anne ve baba olmak için gün sayanlar, şimdi geriye yaslansın ve bu sayfadaki her anne - babaya hitap eden bilgilere odaklansın. Ev ve sosyal yaşama bebekle alışmak, sağlık sorunları karşısında neler yapacağını öğrenmek, bilinçli yenidoğan hazırlığı yapmak gibi daha birçok konuda merak edilenleri özel ve güzel ebeveynlerimizle paylaşıyoruz.

 

Ebeveynliğin İlk Aylarına Alışma Süreci: Anne & Baba Olma Rehberi

 

 

Yaşam Alanında Ufak Değişiklikler Yapın

 

Anne ve baba olduğunuz ilk aylarda, evinizi bebeğinize göre şekillendirebilirsiniz. Bunun için evinizdeki eşyaların konumunu bebekli hayata göre değiştirebilirsiniz. Geniş yürüme alanı ve emekleme döneminde rahat hareket edilecek boşluklar ayarlamanız önerilir.

 

Anne bebek malzemelerini kolayca bulabileceğiniz bir köşeye dizerek her an ulaşım imkanı oluşturmaya ne dersiniz? Alerjiye neden olabilecek tekstil ürünlerini de bir süre dolaba kaldırma fikri de gündeme gelecektir. Fon perde kullanımına, loş ışık aydınlatmasına bu süre içinde başlayabilirsiniz sevgili anne babalar.


Anne Baba Olma Hazırlığı

Temel İhtiyaçları Doğum Öncesinde Alın

 

Pek çok kişi doğumdan önce eşya almayın diye biraz sosyal baskı yapabilir. Bu süreçte çift olarak kendinizi nasıl rahat ve mutlu hissediyorsanız; öyle ilerleyin. Bebek arabası, yatağı, yardımcı ev eşyalarını doğumdan birkaç ay önce alarak doğum sonrasında bebekle ilgilenme keyfini daha da çıkarmak mümkün.

 

İlk aylarda rutin kontroller için sık sık hastane ziyaretleri olacağı için; alışveriş merkezlerine ve bebek ürünleri mağazalarına girmek anne ve babaları yorabiliyor. Bu nedenle önceden eşyaları tamamlamak daha sağlıklı sonuçlar verebilir. Anne bebek çantası almak için eçantada bulunan ürünlere göz atabilirsin mesela :) 

Doğumdan Önce Gereken İhtiyaç Listesi

Sağlık Sigortasını Kontrol Ettirin

 

Anne ve babaların genellikle unuttuğu konulardan biri de sağlık sigortası oluyor. Hastane sürecinde olumsuz durum yaşamamak adına sağlık sigortasını gözden geçirmek ve haklardan faydalanma durumunu incelettirmek önemli.

 

Bu süreçte doğumun gerçekleşeceği hastanenin koşulları, imkanları ve hizmetleri hakkında da bilgi alarak karşılıklı memnun kalacağınız bir süreç geçebilir. Özellikle de yenidoğan yoğun bakımı ve imkanlarını her türlü ihtimale karşı öğrenmek gerekir.


Yenidoğan Yoğun Bakımı İmkanı

Sağlık Tedbirlerini Elden Bırakmayın

 

Anne baba olduktan sonra evinize misafirler gelebilir ve sizi tebrik etmek isteyebilir. İlk haftalarda mümkünse misafir kabul etmemeniz önerilir. Bebeğin bağışıklık sistemi ilk haftalarda zayıf olduğundan olası bir hastalığa yakalanmasını hiçbir anne baba istemez. Bu nedenle sağlık tedbirlerine dikkat etmek gerekir.

 

Evin hijyenik olması, sık sık havalandırılması ve kıyafetlerin kimyasal olmayan deterjanla yıkanması ilk aylarda her anne ve babanın dikkat etmesi gereken görevlerden biridir.


Yenidoğan Bebek için Ev Hijyeni

Doktor Kontrollerini İhmal Etmeyin

 

Ailenin minik üyesi doğumdan sonra da rutin şekilde doktora görünmek zorunda. İlk ay aşıları, boy ve kilo ölçümleri, topuk kanı ve riskli durumları netleştirmek adına doktorla bir süre iletişimde olma durumu söz konusu. Bu nedenle anne ve babalar ajandaya her kontrol için not alıp düzenli şekilde doktora muayeneye gitmeli. Ayrıca gerekli olan aşıların zamanında yapılması sağlık adına önemli bir adım.


Bebeklere Aşı Yaptırmak

Doğumdan Sonra Bir Süre Kendinize Zaman Ayırın

 

Anne ve baba olduktan sonra biraz telaş biraz da şaşkınlık evde hakim olabilir. Bu süreci mental olarak sağlıklı atlatmak için annenin de babanın da kendine zaman ayırması önerilir. Annelerin bakım, kahve, spor ve sosyal aktivite gibi durumlar için kendine zaman ayırması mutluluk hormonunun salgılanmasına böylece emzirme döneminde sütün devam etmesine yardım eder. Mutlu anne sayesinde mutlu bebek büyümeye başlar.

 

Babanın da kendine zaman ayırması, evdeki görevleri paylaşması, ilk bebeğine ve eşine destek olması bu süreçte önemlidir. Sosyal zaman paylaşımı, psikolojik açıdan iyi hissettiren uğraşlarla ilgilenmesi babanın evine ve ailesine daha da bağlanmasını sağlar. Anne ve baba mutluysa; bebek de huzurlu bir ortamda büyür.


Anne ve Baba için Bebek Bakımı

Bebek Beslenmesinde İlk Durağınız Doktorunuz Olsun

 

Yaşamın ilk yıllarında bebek mide kapasitesi çok küçüktür. Anneyi emen bir bebek, her ihtiyaç halinde emzirilmelidir. Anne sütünün yetersiz kaldığı durumlarda ise mama desteği sağlanabilir. İlk 6 aylık süreçte anne sütü ya da mama haricinde bebeğe ek olarak herhangi bir besin verilmemelidir.

 

Bu süreçte en doğru bilgiyi ve yönlendirmeyi anne babalara doktor verecektir. Aylık kontrollerde bebeğin ne kadar beslenmesi gerektiğine, mama desteğine ne zaman başlanacağına doktorla beraber aile karar verebilir. Kulaktan dolma bilgilerle değil bilimsel ve kanıtlanmış bilgilerle bebek beslenmesine devam edilmelidir.

 

Anne Sütünün Önemi

Yüksek Işık ve Sesten Kaçının

 

Bebek dünyaya gelmeden önce evinizde ses sistemi, güçlü ışıklar varsa bu donanımlara biraz çeki düzen vermeniz önerilir. Bebeğin sağlıkla büyümesi için düşük seste ve mümkün olduğunca dengeli aydınlık ortamda kalması gerekir. Özellikle de uykuya geçişin kolay olması adına fon perde kullanımı, sarı ışık kullanımı önerilir. 

 

Sarı ışık 2-3 ay sonrasında önerilmektedir. Çok yüksek ses yenidoğan bebeğin kulaklarına zarar vereceği için risk oluşturur. Bu konularda anne ve babaların hassas olması tavsiye edilmekte.


Yeni Doğan Bebeğe Karşı Dikkat Edilmesi Gerekenler

Odada Nemlendirici Bulundurun

 

Anne ve babalar belki telaşlarından dolayı oda nemlendirici cihaz almayı gözden kaçırabilir. Oda nemlendirici cihazlar, bebeklerin daha rahat uyumasına, odada nem dengesinin sağlanmasına yardım eder. Aynı zamanda tozun havada dolaşmasını önler. Bu nedenle bebeğin evdeki ilk aylarında özellikle de kuru ve soğuk bölgelerde nemlendirici kullanılması tavsiye edilir.


Bebek Odasında Nemlendirici Bulundurmak

Hijyen Ürünlerini Güvenilir Markalardan Alın

 

Bebekli hayata ilk defa şahit olup bizzat içinde kalacaksan bir anne ve baba olarak bebeğine kendi şartlarına göre en iyisini sunmayı istersin. Bu süreçte bebek bezi, ıslak mendil, şampuan ve bakım ürünlerini alırken ne yapacağını bilmiyorsan; güvenilir markaların temiz içerikli ürünlerini tercih edebilirsin. 

 

Hassas cilde sahip olan minik üyenizin cildinin sağlıklı kalması, temiz içerikli ürünler sayesinde mümkün olabilir. Özellikle de ilk aylarda bebeğin dünyaya alışma sürecinde, onu hijyenik ve steril ortamda büyütmelisin. Bu tedbirin ömür boyu sürmesi de önemli.


Bebek için Hijyen Ürünleri

İlk Yardım Bilgisi Öğrenin

 

Bebekli hayata ailece merhaba dediğiniz o ilk aylarda bebeğin güvenli ve sağlıklı ortamda büyümesi için ilk yardım bilgisine sahip olmak önemli. Uyku pozisyonunun yenidoğana göre ayarlanması, emme anında boğulma riskine karşı yapılması gerekenler, ek gıda döneminde olası sorunlar için bir sağlık personelinden ilk yardım bilgilerini öğrenmenin artısı büyük. Evde ve dışarıda yaşanabilecek kazalara karşı ilk yardım öğrenilmesi tavsiye edilmekte.

 

 

Lohusalık Döneminde Manevi Destek Almaktan Çekinmeyin

 

İlk kez anne baba olanlar bazen ne yapacağını bilemez ve tükenme noktasına gelebilir. Böyle anlarda samimi olduğunuz, yakınınızda olan, aile üyelerinizden yardım alabilirsiniz karşılıklı olarak. Hem annenin hem de babanın yorulabileceği unutulmamalı. 

 

Lohusalık sadece annede değil babada da hissedilen bir süreç olacağı için bu süreci sağlıklı geçirmek için manevi destek almaktan çekinilmemeli. Ev işlerine yardım eden, yemek yapan ve her türlü desteği sunan kişilerden yardım alınmalı. 

 

 

 

İlk Aylarda Bebeğinizle Bolca Zaman Geçirin

 

Anne ve babalar, yenidoğan döneminde bebeğin sadece beslenmesi ve uykusuyla ilgilenmemeli. Aynı zamanda bebekle bolca göz temasında kalmalı. Duygusal bağın güçlenmesi için göz ve beden teması çok önemli. 

 

İlk ayların tadını doya doya çıkarmak, bu günlerin bir daha geri gelmeyeceğini hatırlamak zamanı kaliteli geçirmeye teşvik eder. İlk aylarda ninni söylemek, şarkı mırıldanmak, sevgi sözlerini dile getirmek ve dans etmek bebek psikolojisi için büyük avantaj.


Anne Babanın Yapması Gerekenler

  

İlgini Çekebilir:

Evde Bakımsız Kalmamak İçin 6 Altın Öneri

Bebek Bakım Çantası Nasıl Seçilir?

Doğum Hastane Çantası Hazırlığı ve Hamilelikte Corona Virüs

En Heyecanlı Alışveriş: Yenidoğan Alışveriş Listesi Hazırlığı!

Bebek Ayak Numarası Nasıl Hesaplanır? Bebek Ayakkabı Numarası Seçimi Püf Noktaları






Etiketlendi: Faydalı Bilgiler