Deri hem kadınlar hem erkekler arasında oldukça yaygın olan hassas ve sağlam bir materyaldir. Yalnız ayakkabıda değil mont, ceket, pantolon gibi birçok tekstil ürününde deri materyaline yer verilmektedir.
En çok ayakkabıda tercih edilmesinin sebebi de uzun ömürlü ve dayanıklı bir yapıya sahip olmasıdır. Yazımızın bu kısmında deri ayakkabının temizliği hakkında sana önemli bilgiler vereceğiz. Bundan sonra en doğru şekilde deri ayakkabı temizleme hakkında bilgi sahibi olacaksın.
Deri ayakkabılar bazı sebeplerden dolayı zamanla kirlenip ayakkabının bakım ve temizlenmesi ihtiyacına yol açmaktadır. Ayakkabının sürekli giyilmesi, kirli alanlarda kullanılması, gün boyu ayakta kaldığı için dışarıda olası kirli atmosfere maruz kalması gibi durumlar deri ayakkabının kirlenmesine yol açmaktadır.
Ayakkabıların birkaç yıl verimli olarak kullanılabilmesi ve temiz görünmesi için ara verilerek giyilmesi, bulunulacak ortama göre ayakkabı seçilmesi gibi seçenekler ayakkabının uzun süre temiz kalmasını sağlayacaktır.
Deri Ayakkabı Koku Yapar Mı?
Günlük hayatın temposunda deri ayakkabılarımız uzun süre ayağımızda kalabilmektedir ve bu esnada ayaklarımız içeride havasız kalarak zamanla koku oluşumuna yol açmaktadır. Gün sonunda ayakkabılarımızı havalandırmak üzere havadar bir ortama bırakmak bu sorunu çözecektir.
Önemli bir noktaya dikkat çekmek isteriz ki hakiki deriden üretilmiş bir ayakkabı derinin hava alan dokuları nedeniyle ayağı terletmez ve koku yapmaz. Ayakkabıdaki kokunun nedeni ya ayakkabının üretim malzemesinin kötü olmasından ya da ayağın terlemesinden kaynaklıdır. Dolayısıyla bir ayakkabı deriyse ve koku yapıyorsa, kokunun kaynağı kesinlikle deri ayakkabıdır diyemeyiz.
Eğer ayakkabın koku yapıyorsa bunun için de oldukça kullanışlı ve kolay bir yöntemi vardır. Ayakkabı kokusunun giderilmesi için en kolay ve pratik yöntem karbonattır. Bir gece boyunca ayakkabı tabanına koyulan yaklaşık 1 kaşık karbonat, sabaha kadar ayakkabındaki kokunun giderilmesini sağlayacaktır.
Deri Ayakkabı Bakımı İle İlgili İpuçları
Evdeki birkaç malzeme ile veya ister internetten istersen bir mağazadan edineceğin birkaç malzeme ile deri ayakkabılarını doğru bir yöntemle temizleyebilirsin. Yazının bu kısmında senin için önemli ipuçları vereceğiz. Ara ara Bu yöntemleri uygulayarak ayakkabılarının sürekli temiz kalmasını sağlayabilirsin.
-
Öncelikle deri ayakkabı temizliğine ayakkabının üzerindeki kir veya kalıntıları yumuşak bir ayakkabı fırçasıyla temizleyerek başlanır. Deriye zarar vermemek adına yumuşak bir şekilde temizlenir. Fırça ile dairesel hareketler yaparak temizlenmelidir. Ayakkabı bağlıklı ise bağcıkları çıkartılır. Ayakkabının bağcıklarının temizlenmesi için sabunlu suda bekletebilirsin.
-
Ayakkabını nemli ve yumuşak bir bezle yavaş hareketler ile silebilirsin. Beze çok az miktarda sıvı sabun damlatabilirsin. Sıvı sabuna alternatif olarak ayakkabıların temizliğine özel üretilen temizleme köpüğü ile de ayakkabını temizleyebilirsin.
-
Bu aşamada ayakkabılarını tekrar nemli bir bezle silip kurumasını beklemen gerekiyor. Ayakkabılarını serin bir odada kurutmalısın. Deri ayakkabılarını güneş altına ya da bir ısıtıcının yanına koymaktan kaçınmalısın çünkü ısı renk atmasına veya çatlamasına neden olabilir.
-
Alternatif olarak vazelin ile deri ayakkabı temizleme yöntemini deneyebilirsin. Vazelin bilindiği üzere doğal bir ürün ve yumuşaklık etkisi sebebiyle de deri ayakkabı temizliğinde sıkça tercih edilmektedir.
-
Bir bez veya pamuk üzerine vazelin sürerek deri ayakkabınızın üzerine nazikçe yedirerek uygulama sağlayabilirsin. Bu sayede deri ayakkabınızın parlaklığını artırarak ilk günkü gibi görünmesini sağlayabilirsin.
-
Ayakkabını parlatmak istiyorsan vazeline alternatif olarak yine mağazalarda kolaylıkla bulabileceğin deri ayakkabı spreyleriyle de deri ayakkabını parlatabilirsin.
-
Deri ayakkabı temizleme sırasında uygulayabileceğin bir diğer doğal yöntem de zeytinyağı kullanmaktır. Yumuşak bir beze, biraz zeytinyağı dökerek ayakkabı çiziklerini nazikçe ovmalısın. Zeytinyağı çizikleri gidererek ayakkabının yenilenmesine yardımcı olur, ayakkabıların beslenirken kullanım ömrü de uzayacaktır.
-
Yalnızca deri günlük bir ayakkabını değil dilersen deri bot temizleme konusunda da benzer adımları uygulayabilirsin. Yine nemli bir bez yardımıyla derinin üzerindeki kirleri temizleyerek işe başlayabilirsin.
-
Kirleri temizledikten sonra botunu boyayarak soluk ve mat halinden arındırabilirsin. Botunu boyadıktan sonra yumuşak uçlu fırça yardımıyla botunun yüzeyini fırçalayarak boyanın kalıcılığını artıracaktır. Ayrıca deri botunun daha parlak görünmesini sağlayacaktır.
-
Bir başka alternatif de, deri ayakkabılar kış aylarında yoğun yağmur ve çamura maruz kalır. Kış boyunca lekelenen ve parlaklığını yitirmiş ayakkabının lekelerini temizledikten sonra sirke ile silebilirsin. Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı beyaz sirke ekleyerek yumuşak bir bez yardımıyla deri ayakkabına uygulayabilirsin.
-
Saç kremi, ufak sürtünmelerden kaynaklı olarak ayakkabı yüzeyinde oluşmuş olan izleri gidermek konusunda oldukça etkilidir. Bu yöntemin uygulanması da diğer yöntemler gibi oldukça pratiktir. Saç kreminin direkt olarak izlerin olduğu bölgeye uygulanması ve bölgenin yumuşak bir bez yardımı ile ovalanması ile etkisini görmeye başlayacaksın. Bu yöntem aynı zamanda ayakkabının parlamasını da sağlamaktadır.
-
Deri ayakkabının üzerindeki yağ lekelerini gidermek için de nemli bir beze kabartma tozu dökerek ayakkabının yüzeyini bu bezle silebilirsin. Yağ lekelerinin ve kayganlığının yok olacağını fark edeceksin.
-
Deri ayakkabının temizliğinde dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da ayakkabıların çamaşır makinesinde yıkanmaması gerekmektedir. Deri dokusunun çabuk yıpranmasına ve yüzeyde çatlaklar oluşmasına yol açacaktır.
Deri Ayakkabının Doğru Kullanımı İçin Ne Yapmalısın?
Deri ayakkabında sadece doğru temizlik değil doğru kullanım koşullarını sağladığında kullanım ömrünü uzatabilirsin. Vereceğimiz tavsiyelerin ışığı doğrultusunda ayakkabılarında hassasiyet göstermen gereken noktaları sana açıklayacağız. Böylelikle dikkat etmen gereken noktaları öğrenerek sevdiğin ayakkabılarını koruyabilirsin. Gel öyleyse hemen başlayalım!
-
Deri ayakkabılarını güneşli bir ortamda bekletmemelisin. Eğer güneşe maruz kalırsa rengi canlılığını yitirecektir. Bunun yerine serin bir ortamda muhafaza etmelisin.
-
Deri ayakkabının üzerine herhangi bir malzeme veya başka bir ayakkabı koymamalısın. Ayakkabının derisi hem zarar görecektir hem de daha hızlı kirlenmesine yol açacaktır.
-
Deri ayakkabıları ortalama ayda bir kez deri ayakkabı cilasıyla parlatmak gerekmektedir. Alternatif olarak vazelin ile deri ayakkabı temizleme önerimizden de yararlanabilirsin. Bu sayede derinin ömrü uzar, kolay kolay zarar görmez.
-
Deri ayakkabını sildiysen kuruması için güneşe bırakmamalısın. Bunun yerine kuru bir bezle ıslaklığını almalısın.
-
Eğer deri ayakkabılarını ıslak bırakırsan derinin yüzeyi zarar görür ve lekeler oluşur.
-
Arada bir ılık su ile ıslatılmış yumuşak bezle silinen deri ayakkabıların daha uzun süre yeni gibi kalması mümkün olacaktır.
-
Deri ayakkabı spreyleriyle düzenli olarak temizlenmelidir. Yine önerdiğimiz diğer yöntemlerle de deri ayakkabı bakımı yapabilirsin.
-
Her kullanımdan önce mutlaka ayakkabı fırçası yardımıyla tüm kir ve tozdan arındırılmalıdır. Dışarı çıkmadan önce ayakkabıların her defasında yeni gibi görünmesini sağlayabilirsin.
Deri Ayakkabının Çatlamaması İçin Ne Yapman Gerekir?
Deri ayakkabılarını giydikçe zamanla çatlamasının kaçınılmaz olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak bunu doğal yöntemler ile en aza düşürebilirsin. Ayakkabının yüzeyine az miktarda vazelin, badem yağı veya hint yağı kullanarak çatlakların ve çiziklerin azalmasını sağlayabilirsin. Dilersen her kullanımdan sonra sürebilirsin.
Zamanla sertleşen deri ayakkabını yine bahsettiğimiz çözüm önerilerileri ile yumuşatabilirsin. Bunun için vazelin, hint yağı veya badem yağı edinmen yeterli. Bu yöntemlerden birini uygulayarak hem ayakkabını parlatmış hem de derisini yumuşatmış olacaksın. Böylelikle aldığın ilk günkü görünümünde bir duruş sergilemene yardımcı olacak.
İlginizi çekebilir:
Kahverengi Pantolon Modelleri Nasıl Kombinlenir?
Modası Geçmeyecek Tasarımlar: Vintage Ne Demek?
Konserlerde Şık Olmanı Sağlayacak Kombin Önerileri
Coachella Festivali Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey