Milletler arasında oluşan farklılıklar, bir araya geldiğinde aslında ne kadar büyük bir bütünlük olduğunu kanıtlar. Ülkelerin inanışları, yaşadığı kültür, sahip olduğu alışkanlıklar hayatı her alanında kendini hissettirir. Bu farklılığı göreceğimiz alanlardan biri de moda ve giyimdir. Dünya turuna çıktığını düşünürsen; gideceğin her ülkedeki insanların birbirinden farklı giyim tarzına sahip olduğunu görebilirsin. Bu tarzın temelinde ülkelerin kültürü ve moda çizgileri etkendir.
Moda ve kültür, birbirinden bağımsız düşünülemez. Modayı şekillendiren kültür ve alışkanlıklardır. Bu alışkanlıklar da ülkelere has bir şekilde gelişir. Ülkelerin stil üzerindeki etkileri sayesinde dünya genelinde sayısız ve sınırsız çeşitlilik meydana gelir. İnsanlar, bu çeşitlilik ile güzel ve özel kalacaktır.
Kadın ve erkek modasında, mobilya modasında, çocuk ve bebek giyiminde tarzların oluşması yine kültür çerçevesi içinde değerlendirilebilir. Moda ve kültür alanına derin bir mercek tutacağımız bu yazımızda; farklı ülkelerin stil üzerindeki etkileri konusuna değinelim istiyoruz. Kıta kıta, ülke ülke dolaşıp modanın kültür üzerindeki etkilerine beraber değinelim. Bakalım bu yazımız sayesinde neler öğreneceğiz?
Moda ve Kültür: Farklı Ülkelerin Stil Üzerindeki Etkileri
Japonya
Japon kültüründe özel bir kıyafettir kimono. Kimono üzerindeki desenler, ülkenin kültürüne dair motifler içerir. Özel günlerde kimono bekar kızların üzerinde dikkat çeker. Kimonoya eşlik eden özel bir saç bağlama stili de vardır. Bu stil, Japon modasını temsil eder. Kimono kolları geniş, özel bir bağı bulunan uzun ceket formuna sahip bir elbise olarak Japon modasında yerini alır.
Günümüzde Japon modası daha minimal ve spor tarzda şekillenmiştir. Geleneksel kültürün devam ettiğini söyleyebiliriz ancak yeni nesil sportif ve modern giyinmeyi tercih etmektedir. Japon kültüründe gösterişten uzak, her zaman yakışan ve şık kıyafetler tercih edilir. Bu seçim kadın ve erkekler için geçerlidir.
Hindistan
Hindistan kültürünün modaya yansıması geniş ve yaldızlı kıyafetlerde görülmektedir. Bu kültürün stil üzerindeki etkisi ipek kumaşlarda görülür. Çok eski zamanlarda dikilmeden vücuda sarılarak kullanılan kıyafetler modayken; teknolojinin gelişmesiyle beraber Hindistan’a özgü kıyafetler dikiş atölyelerinden çıkmaya başladı.
Hindistan kültürünü yansıtan saray ve tapınak motifleri, eskiden olduğu gibi günümüzde de Hint modasında işlenmektedir. Bol ve salaş gösterişli kıyafetlerde işleme, yaldız ve tüller dikkatleri üzerine topluyor.
Almanya
Alman modasında dikkat çekmek, çok ön planda değil. Bu görüş, kültürlerinin bir parçası haline gelmiş. Sade, gösterişten uzak, minimal ve rahat tarzları benimseyen Alman halkı bu alışkanlığı günümüzde de devam ettirmekte. Özel günlerde ve kutlamalarda tercih ettikleri “dirndl” kıyafetinden söz etmek mümkündür.
Dirndl adı verilen geleneksel kıyafetleri, çok eski zamanlarda köydeki kadınlar tarafından giyilirdi. Zamanla bu kıyafet kültürü şehir merkezine taşındı ve kutlama elbisesi olarak giyilmeye başlandı. Belden korse geliştirildi ve önlüğü anımsatan bir tasarım detayı göze çarptı. Zamanla Alman modasında geleneksel kültürü yansıtan bir elbise olarak hatırlandı.
Hawai
Hawai’nin coğrafik özellikleri, modada stil oluşturma üzerinde etkili oldu. MuuMuu adı verilen özel bir kıyafet, bu bölgenin giyim tarzına şekil verdi. Her zaman rahatlığı savunan ve enerji veren desenleri içeren muumuu adlı kıyafet kadınların en çok sevdiği parçalardan biri olmaya devam ediyor.
Çiçek desenlerinin bolca işlendiği Hawai modasında, bu stilin eskimeyeceği düşünülüyor. Her rengin kullanıldığı, gömlek ve elbiselerin baskın geldiği Hawai giyim kültüründe kadınların mutlu ve rahat olması hedeflenmekte.
İspanya
İspanya modasına yön veren etkenlerden biri; vaktinde yaşanan Avrupa baskısıdır. İspanyol öncesi dönem ile kolonileşme sonrası dönem arasında özel bir giyim tarzı meydana geldi. Birkaç kumaşın aynı anda kullanıldığı ve kat kat dikildiği kabarık etekler, İspanyol modasının bir simgesi haline geldi.
Günümüzde kullanılan şal modası, İspanya’da çok eski dönemlerde kullanılıyordu. lliclla adı verilen dokuma şallar, dekoratif bir iğne olan “tupu” uçları sayesinde omuz üzerinde kullanılırdı. Bu stil hem estetik açıdan hem de rutinler açısından da kişiye fayda sağlardı. Çünkü şallar sayesinde kadınlar bebeklerini kolayca taşır, eşyalarını şal içinde saklardı.
Fas
Fas, bulunduğu konum açısından zengin bir kültüre sahiptir ve bu kültürünü moda dünyasında da yansıtmıştır. Giyim tarzında özgün tasarımların olmasına dikkat çeker. Özellikle de kaftan adı verilen geleneksel kıyafetleri sayesinde hem kültürü yansıtır hem de kadınların şık görünmesini hedefler.
Fas kültüründe işleme, nakış ve süsleme çok yaygındır. Bu kültür Fas’ta her alanda hissedilir. Özellikle de ülkenin stili incelendiğinde kadın ve erkek tasarımlarının şık ve işlemeli olduğu görülür. Özgünlüğe vurgu yapmayı seven bir kültürdür.
İskoçya
İskoç modasını yansıtan ekose ve kare desenler, yıllardır kullanılıyor. Bu desen ülkenin ve milletin bir simgesi olmuş durumda. İskoç kültürünü yansıtan ceket, yelek ve etek hem kadın hem de erkekler için çok önemli parçalar. Özellikle de milli ve özel günlerde kareli takımların giyilmesi ile İskoç modası ilgiyi üzerine çeker.
Eteklerde ve ceketlerde kullanılan desenler, her ailede aynı olmak zorunda değil. Bu kültürün yayılması ve unutulmaması için çeşitli zevklere hitap eden desenler kullanılabiliyor. İskoç kültüründe dikkat çeken bir diğer detay ise dizlere kadar çıkan çoraplar. Kutlamalarda bu geleneği devam ettiren birçok aile mevcut.
Bulgaristan
Bulgaristan kültüründe çiçek desenlerinin yeri çok önemlidir. Kadınların giydiği kıyafetlerde senelerdir çiçek motifi kullanılır. Ayrıca kadınların kendi elleriyle işlediği işlemeli elbiseler de ülkenin modasına yön vermektedir. Günümüzde hala kullanılan el örgüsü çoraplar, Bulgaristan’ın geleneksel elbiseleri ile giyilir. Kültürün unutulmaması için bu parçalar çocuklar için de tasarlanır.
Özel günler için giyilen elbiselerde altın, çiçek, işleme, renkli ip detayları göze çarpar. Bulgar kadınlarının beyaz gömlek ya da kenevir gömleği giymesi de asırlardır devam eden bir gelenek. Bulgar kültürü, modaya hakim olmaya devam ederken el dokuması geleneğinin de hala canlı kaldığını söylemek mümkün.
Meksika
Meksika stilini şekillendiren faktörlerden biri günlerin sıcak geçmesidir. Sıcak günlere karşı önlem almak ve daha iyi hissetmek için Meksika halkı, hasırdan yapılan büyük ve geniş şapkaları kullanmıştır. Bu şapkalar son zamanlarda ortaya çıkan bir unsur değildir. Asırlardır kullanılır ve dünya genelinde -sombrero- adıyla tanınır.
Ülkede yaygın şekilde kullanılan stil fırfırlı kıyafetlerle zenginleşmektedir. Kadınlarda fırfırlı uçları bulunan etekler, erkeklerde ise fırfır detaylı kolları olan gömlekler yerel danslarda göz alıcı bir manzara ortaya çıkarır.
Afrika
Afrika stilini incelediğinde boncuk ve halka detaylarının ne kadar çok kullanıldığını görebilirsin. Afrika modası, halka ve boncuklardan oluşurken bu unsurlar kültürü hakkında bilgi verir. Afrika giyim kültürü, kişilerin medeni durumunu anlatma konusunda bir araçtır. Bekarların ve evlilerin kıyafetleri, kalabalık alanlarda medeni durumu hakkında bilgi verecektir. Bu kültür senelerdir devam etmektedir.
Kullanılan halkalar ve zincirler, kadınların eşlerine olan sevgisini ifade etmektedir. Sözlü kültürün bir ürünü olan giyim stili, günümüzde hala Afrika’da kadın ve erkeklerin yaşamlarını şekillendirmektedir.
İran
İran kültürünün modada söz sahibi olması, genellikle kadınlar üzerinde görülür. Kadınların mutlaka başörtü kullanarak giyinmesi söz konusudur. Mezheplere göre başörtü kullanma şekli ve stili de değişkenlik göstermektedir. İran’ın asırlardır devam eden kültürü, günümüzün ve geleceğin İran modasını da kontrol etmektedir.
İlgini Çekebilir:
Kahverengi Pantolon Modelleri Nasıl Kombinlenir?
Modası Geçmeyecek Tasarımlar: Vintage Ne Demek?
Kıyafet Dolabı Düzenlerken İş Kolaylaştıran Tüyolar
Bel Çevresini Ölçmek İçin En Doğru ve Pratik Yöntemler
Keten Pantolon Nasıl Kombinlenir? Ne Zaman Giyilmelidir?