Son dönemlerin en popüler takı çeşidi olan piercing, hem erkekler hem de kadınlar tarafından tercih ediliyor. Genellikle genç kesimin tercih ettiği piercing, aslında çok eski zamanlardan beri kullanılan vücut modifikasyon biçimidir. Piercing yaptırırken dikkat edilmesi gereken birçok husus bulunur.
Örneğin, sahte olmayan takılar kullanılmalı ve piercing uygulanan ortamın mutlaka temiz olması gerekiyor. Piercing hakkında birçok bilgiye erişebileceğin bu yazımızda piercing isimlerine de yer verdik.
Eğer aklında piercing yaptırmak varsa dikkate alman gereken bazı durumlar vardır. Bunlardan ilki kesinlikle iyi bir araştırma yapmaktır. Göz önünde bulundurman gereken diğer hususlar ise şu şekilde:
Piercing Nedir?
-
Öncelikle kendine gerçekten istiyor muyum? diye sormalısın. Çünkü, piercing belli dönemlerde moda olur ve bir süre sonra yerini başka bir şeye bırakır.
-
Piercing yaptırmak ağrılı ve sancılı bir dönem getirebilir. Her bölgede aynı derecede olmasa da bir piercing delimi işlemi olduğu için ağrısı ve sızısı olabiliyor. Bu yüzden, acı eşeğini göz önüne almalısın.
-
Piercing kullanımı sırasında iltihap, kanama gibi komplikasyonlar oluşabilir. Bu durumla baş etmeye hazır olup olmadığına karar vermelisin.
-
Görünür bir bölgede piercing yaptırmak istiyorsan yaşam şeklini hesaba katmalısın. Okula ya da işe gidiyorsan buralarda piercing takmanın yasak olup olmadığına dikkat etmelisin. Aksi takdirde yeni deldirdiğin bölgedeki piercingi kısa sürede çıkarmak zorunda kalabilirsin.
-
Sadece şu anda olduğun yerde değil ileriyi de düşünerek hareket etmelisin. Yakın bir gelecekte çalışmayı düşündüğün kurum piercing kullanılmasına izin vermiyor olabilir.
-
Bu tip durumlar bir sorun oluşturmuyorsa, son olarak percing kullanan arkadaşlarına deneyimlerini sorabilirsin.
-
Yakın çevrende piercing kullanan biri varsa sürecin nasıl ilerlediğini ve hissettiği şeyleri detaylı olarak aktarabilir.
-
Piercing kullanmak için kendini hazırlamak istiyorsan delim istemeyen, görüntü olarak piercing hissi veren takıları deneyimleyebilirsin.
-
Eğer piercing kullanmanın sen de iyi etkiler yarattığını ve sorun teşkil etmediğini düşünüyorsan artık gönül rahatlığıyla kullanabilirsin.
Piercing Modelleri: Piercing Nereye Takılır?
Piercing modelleri kullanıldığı bölgeye göre çeşitlendirilmiştir. Haydi gel birlikte piercing isimlerine göz atalım.
-
Lob Piercing (Kulak): En kolay takılan ve kullanım açısından en rahat olan piercingdir.
-
Helix Piercing (Kulak): Üst kıkırdağa takılır ve dışına doğru devam eder.
-
Daith Piercing (Kulak): İç kıkırdağa takılan bir çeşittir.
-
Conch Piercing (Kulak): Yine kıkırdak bölgesine takılan fakat en fazla enfeksiyon riski bulunan piercing çeşididir.
-
Rook Piercing (Kulak): Kulağın iç kıkırdağından dışına doğru uzanan piercing çeşididir.
-
Tragus (Kulak): Kulakta bulunan dış yuvarlak çıkıntıya takılan bir piercingdir.
-
Industrial Piercing (Kulak): Uzun bir çubuk şeklinde olan piercing, iki deliği bulunan bir çeşittir.
-
Snug Piercing (Kulak): İç kıkırdağa takılan ve çıkıntı boyunca devam eden genele göre büyük fakat küçük bir piercingdir.
-
Earl Piercing (Burun): Burun köprüsüne takılır ve iki ucu dışarı bakar.
-
Gamze Piercing (Yanak): Adındanda belli olduğu üzere iç yanak kısmına takılır ve gamze edası verir.
-
Medusa Piercing (Dudak): Dudak ve burun arasındaki kısıma takılır.
-
Septum Piercing (Burun): Burun deliğinde bulunan yumuşak kıkırdak bölgesine yerleştirilir.
-
Monroe Piercing (Dudak): Dudak bölgesine takılan yuvarlak piercing Mailyn Monroe benine benzetildiği için bu ismi almıştır. Güzelliğin simgesi olarak da adlandırılır.
-
Labrets Piercing (Dudak): Alt dudağa takılan piercing, bir tarafı dışarıya bir tarafı ise ağızın içerisine bakar.
-
Dil Piercingi: Dilin tam ortasına yerleştirilen piercing, iyileşmesi ve kullanımı en zor çeşittir. Ağrısı ve acısı yüksek olabilir.
-
Smiley Piercing (Ağız): Dilin arka kısmında bulunan üst dudağın ince bağ dokusuna takılan piercing acısı çok az olsa da kullanım süresi kısadır.
-
Frowny Piercing (Ağız): Alt dudağa bağlı olan ince bağ dokusuna takılır.
-
Belly Piercing (Göbek): Göbek deliğine takılan bu piercing, mikroplu bölgede yer aldığı için bakım konusunda gayret ister. En az üç ay boyunca detaylı bakım gerektirir.
-
Ense Piercingi: Yatay bir şekilde enseye takılan piercing bakım açısından biraz zorluk getirebilir.
-
Vampire Bite Piercing (Boyun): Omuz ya da boyun kısmına yerleştirilebilen bu piercing, son dönemlerin en popüler çeşididir.
-
Madison Piercing: Köprücük kemiğine takılan Madison da bir dönem trend piercingler arasında yerini almıştır.
Piercing Bakımı Nasıl Olmalı?
-
Piercing delimini gerçekleştirdikten sonraki aşamalarda oldukça özenli olmalısın.
-
İyi bakılmamış piercingler hızlıca enfeksiyon kaparak bölgede daha fazla acı oluşturmakla kalmaz yara oluşumuna sebebiyet verir.
-
İlk kez yaptırdığın piercing sonrası duş alman tavsiye edilmez. Mutlaka duş almak zorundaysan bölgeyi pamuklu bir bez ya da gazlı bez ile kapatarak su değmeyecek şekilde duş almalısın.
-
Bunun sebebi ilk delim yapılan bölgenin içerisine su girmesi, çeşitli hastalıklara davetiye çıkarabilir.
-
Ayrıca, yine duş alırken piercing bulunan bölgede lif ve benzeri şeyleri kullanmamaya gayret etmelisin. Duş bitiminde ise bölgeyi hemen kurutmalı ve piercing uzmanının tavsiye ettiği merhemi sürmelisin.
-
Eğer sadece piercing bulunan bölgeyi temizlemek istiyorsan kumaş türevi şeyler kullanmamalı, bir pamuklu çubuktan destek almalısın. Ayrıca, temizlik sırasında alkol içeren bir ürün değdirmemelisin.
-
Piercing takısını sıkça değiştirmemeye çalışmalısın. Özellikle ilk taktığın piercingi en az üç, dört ay boyunca kullanmalısın.
-
Piercing bölgesinde giderek artan ağrı, kızarıklık, şiş, kanama, sarımtırak sıvı gibi durumlar meydana geldiğinde hiç vakit kaybetmeden piercing uzmanına ya da bir sağlık çalışanına danışmalısın.
Piercing Nasıl Çıkarılır?
Uzun süreli piercing kullanmış ve artık sıkılıp çıkarmak istemiş olabilirsin ya da mecburi olarak o an piercingi çıkarmak zorunda kalmış olabilirsin. Endişe etme, şimdi sana piercingi nasıl çıkartman gerektiğini anlatacağız.
-
Aslında piercing oldukça kolay bir biçimde çıkarılabilir.
-
Piercingini çıkarmaya başlamadan önce ellerini iyice yıkamalı mümkünse bir dezenfektan ya da kolonya ile dezenfekte etmelisin.
-
Piercingi çıkarmak için ucunda bulunan topçuğu çevirmelisin. Topçuğun yönü piercingin takıldığı bölgeye göre sağa ya da sola doğru çevrilebilir. Ancak, genellikle bu yön saat yönündedir.
-
Piercingi çıkarırken ani hareketlerden kaçınmalı, son derece yavaş ve sakin davranmalısın. Diğer durumda delinen bölgeyi yırtma ya da bölgede yara oluşturma riskin olabilir.
-
Piercingini çıkardıktan sonra da bakımını ihmal etmemelisin. Çıkarmanın hemen ardından kullandığın merhemi bölgeye sürmeli ve bunu düzenli aralıkla yapmalısın.
-
Piercing bulunan bölgedeki delik kapanana kadar bakım işlemlerini ihmal etmemelisin.
Piercing Fiyatları Nasıldır?
-
Genellikle piercing fiyatları en düşük 50 en yüksek 500 TL bazında bulunur. Elbette takacağın piercingin hangi malzemeden yapıldığı önemlidir. Örneğin tamamen altından oluşan bir piercingin 50-100 TL aralığında olmasını bekleyemeyiz öyle değil mi?
-
Piyasada uygun fiyatlı piercingler de bulunuyor elbette. Ancak, bu tip takılar imitasyon oluyor ve delinen bölgede çok çabuk sorun oluşturabiliyor. Sağlık açısından imitasyon herhangi bir takının takılması uzmanlar tarafından tavsiye edilmiyor.
-
Dilersen orta segmentli bir piercing kullanarak hem sağlığını hem de cebini koruyabilirsin. Bu tip piercingler ise ortalama 100-150 TL bandında olabiliyor.
İlgini Çekebilir:
Paris Işıltısı Nedir? Nasıl Yaptırılır?
Reformer Pilates Nedir? Faydaları Nelerdir?
Hamak Yogası Nasıl Yapılır? Faydaları Nedir?
Doğal At Kılı Fırçası Nasıl Kullanılır, Ne İşe Yarar?
Jade Roller Kullanımı ve 7 Faydası, İşe Yarıyor Mu?
Yeni Yılda Daha İyi Bir Sen İçin 6 Gerçekçi Hedef
Yüz Yogası: Parlak, Genç ve Pürüzsüz Cildin Sırrı!
Cilt Bakım Rutini Nasıl Olmalı? 5 Pratik Adımda Kusursuz Görünüm