Sağlıklı bir şekilde beslenmek senin için de önemli olmalı, özellikle de bulunduğumuz bu zamanda. Gerek pandemi süreci gerek kış aylarında özellikle bağışıklığını yüksek tutmaya önem vermelisin! Bu içeriğimizde hem bağışıklığını kuvvetlendirecek hem de seni daha canlı ve zinde hissettirecek bir güzellikten bahsedeceğiz: Quercetin!
Bağışıklığını yükseltmek için fazla bir efor sarf etmeye gerek yok. Tükettiğin besinlere dikkat ederek bunu kolaylıkla yapabilirsin. İşe quercetin ile başlamak istersen ihtiyacın olan tüm bilgileri bulabileceğin bir içeriktesin! Quercetin içeren besinler sayesinde vücudunun ihtiyaç duyduğu koruma kalkanını oluşturabilirsin. Şunu da söylemek gerekir ki gıdalardaki quercetinin miktarı ürünün yetiştirilme koşullarına göre de değişkenlik gösterebilir. Organik ürünleri tercih etmeye özen göstermelisin. Aynı zamanda tüketeceğin besinin, çiğ olmasına dikkat etmelisin.
Organik besinler quercetin miktarının yüksek olmasını sağlayacaktır. Bağışıklık güçlendirmek adına tükettiğin ve tüketeceğin besinler hakkında daha fazla bilgi sahibi olman gerekli. Bu her anlamda senin için daha olumlu sonuçlara sebep olacaktır. Vücudunu seviyorsan ona daha iyi bakmalı ve bilinçli hareket etmelisin. Şimdi dilersen, quercetin nedir, hangi besinlerde bulunur ve vücut için etkileri nelerdir, birlikte inceleyelim:
Quercetin Nedir?
- Quercetin, polifenollerin flavonoid grubundan bir bitki flavonoludur. Antioksidan türü olarak kabul edilen Quercetin, oldukça faydalarının olduğu saptanmıştır.
- Çeşitli besin kaynakları aracılığı ile tüketilen quercetin, bağışıklık güçlendirici özelliğe sahip flavonoidlerden biridir.
- Bir grup bitki bileşiği olan bu flavonoidler meyve, sebze, tahıl, şarap hatta çay ve kahve de bile bulunurlar. Serbest radikaller, bağışıklık sistemine ve hücrelere saldıran moleküllerdir. İşte quercetin de bu serbest radikallerin vücudumuzda yaratacak olumsuz etkilerini engeller.
Quercetin Hangi Besinlerde Bulunur?
Quercetin, en çok mor renkli meyve ve sebzelerde bulunur. Bunun dışında birçok sebze ve meyvede bulunmaktadır. Örneğin elmanın kabuğunda bolca bulunur. Bu sebeple elmayı kabuğu ile tüketmek çok daha faydalı olacaktır. Aslında günlük olarak yediğin besinlerin birçoğunda vardır. Doğal besinlerin dışında besin takviyesi olarak da kullanılabilir.
Başka hastalıklar ya da kullandığın ilaçlarla etkileşim göstermediğinden emin olmak için doktora danışmadan kullanılmaması gerektiğini belirtmek isteriz. Şimdi belirteceğimiz besinlerde özellikle fazlasıyla, quercetin bulunmaktadır.
Quercetin İçeren Besinler Listesi
-
Yaban mersini
-
Kırmızı üzüm
-
Erik
-
Kırmızı elma
-
Yeşil çay
-
Siyah çay
-
Kırmızı soğan
-
Kırmızı hindiba
-
Keçiboynuzu
-
Turp
-
Lahana
-
Kapari
-
Yabani kereviz
-
Dereotu
-
Erik
-
Rezene
-
Ispanak
-
Semizotu
-
Karadut
-
Böğürtlen
-
Çilek
-
Kızılcık
-
Brokoli
-
Domates
-
Narenciyeler
-
Kuşkonmaz
-
Kiraz
-
Vişne
-
Kırmızı marul
-
Ahududu
Quercetin Faydaları Nelerdir?
Quercetinin sağlık için birçok faydası vardır. Genel sağlığı korumak, hastalık risklerini azaltmak, bağışıklığı artırmak gibi çok fazla faydaları vardır. Eski tarihlerden beri, bu besinlerin bağışıklık arttırıcı olduğu düşünülmüş ve mucizevi olarak görülmüştür. Bunların dışında tüm faydalarına değinmek istersek şöyle sıralayabiliriz:
-
Güçlü bir antioksidandır.
-
Vücutta hastalık riskini arttıran serbest radikaller ile mücadele eder.
-
Enflamasyonu azaltır.
-
Kronik iltihaplanma gibi sorunlara yardımcı olur.
-
Nörolojik hastalıkları önler.
-
Kanser riskini azaltır.
-
Enfeksiyonları önler.
-
Bakteri türlerine karşı antibakteriyel özelliğe sahiptir.
-
Alerji semptomlarını azaltır.
-
Yüksek tansiyonu düşürür.
-
Kalp hastalığı riskini azaltır.
-
Kan şekerinin dengelenmesinde yardımcı olur.
-
Yaşlanmanın olumsuz etkilerini azaltır.
-
Egzersiz performansını yükselterek vücudu dinçleştirir.
-
Alzheimer hastalığı, demans gibi beyin hastalıklarından korunmaya yardımcı olur.
-
Vücuttaki yaralanmalara karşı hızlı iyileşme sağlamaktadır.
Araştırmalar Quercetinin Kansere Etkili Olduğunu Gösteriyor
Quercetin, etkili bir antioksidan olduğu için anti-kanser özelliği göstermektedir. Bu doğrultuda yapılan araştırmalarda kanser ile savaşmada büyük bir önem taşır. Halen daha deneysel çalışmalarının sürdürüldüğünü de eklemek isteriz.
-
Quercetin, tümör gelişimini azaltarak kanser hücrelerini yok etmekte önemli etkiye sahip olduğu görülmüştür.
-
Aynı zamanda bağışıklık yükseltici bir etkiye sahip olan quercetin, kanser sürecindeki hastalarda olumlu sonuçlar görülmesinde yardımcı olur. Özellikle kemoterapi sürecindeki hastalarda bağışıklığı yükseltici olarak kullanılmaktadır.
-
Yüksek miktarda flavonoid tüketen insanlarda kanser riskinin düşük olduğu tespit edilmiştir.
-
Günümüzde quercetin anti-kanser olduğu birçok çalışmada yer almıştır; ancak kesinliği halen araştırılmaktadır.
Diğer Hastalıklarda Quercetin Etkisi
Araştırmalara göre birçok hastalıkta olumlu sonuçları gözlemlenen quercetinin hala daha araştırıldığı ve kesin sonuçların henüz tespit edilmediğini de söylemek isteriz.
-
Turunçgillerden elde edilen flavonoidlerin kılcal damarları güçlendirdiği gözlemlenmiştir.
-
Şeker hastalığında quercetinin insülin salgılanmasını arttırarak hücreleri serbest radikallerden koruduğu gözlemlenmiştir.
-
Alerjik durumlarda etkili bir çözüm olduğu görülmektedir.
-
Romatizma, gut hastalığı, prostat iltihabında kullanılabilmektedir.
-
Birçok iltihabik durumlar ile başa çıkar. Aynı zamanda inflamasyonu azalttığı da gözlemlenmiştir.
-
Kronik yorgunluk ile başa çıkabilmek için de kullanıldığı görülmektedir.
-
Gıda alerjilerinde alternatif bir ilaç olarak kullanılabilir. Yumurta, laktoz, buğday, kabuklu deniz ürünleri gibi besinlere intolerans gösteremeyen kişilerde, alerjik semptomları bastırmak için kullanılabilmektedir.
Diyette Quercetin Ne İşe Yarar?
- Diyet yapmak için araştırmalara girmiş isen quercetin mutlaka karşına çıkmıştır. Diyet yaparken hızlı kilo vermekten çok, bunu sağlıklı bir şekilde yapmak çok daha önemlidir.
- Diyet süresince dengeli ve düzenli bir yaşam gerektiği gibi bunu bilinçli bir şekilde yapmak da önemlidir.
- Aynı zamanda bir hekime de danışarak size uygun bir diyet seçmek senin için çok daha sağlıklı olacaktır.
- Herkesin vücuduna göre kilo verme şekli değişkenlik gösterir. Sağlıklı bir diyette quercetin bolca kullanılır.
- Bu sayede diyet yaparken kendini dinç hissedebilirsin. Aynı zamanda metabolizmanı hızlandırmanı sağlayacaktır.
Şimdi seninle kolaylıkla tüketebileceğin, hatta basit bir şekilde salatasını yapabileceğin quercetin içeren besinleri paylaşacağız. Eminiz ki salatanı daha keyifli yemeni sağlayacaklardır.
-
Semizotu
-
Ispanak
-
Çiğ kuşkonmaz
-
Çiğ kırmızı soğan (beyaza oranla çok daha fazla quercetin içerir)
-
Kapari
-
Karabuğday
-
Domates
-
Böğürtlen
-
Elma
-
Biber
Quercetin Nasıl Tüketilmeli?
-
Besinden verimli bir quercetin alabilmek için, olabildiğince organik ürüm seçimi yapılmalıdır.
-
Quercetine sahip besinleri tüketirken zeytinyağı ile birlikte vücuda alınırsa daha hızlı emilim sağlayacaktır.
-
Tüketilen besinler mümkünse çiğ şekilde tüketilmelidir. Bu durumda quercetine besinde olduğu gibi alınır. Yüksek ısıya maruz kaldıkça quercetine miktarında azalmanın olduğu gözlemlenmiştir.
-
Sebze ve meyvelerin çoğunluğunda kabukta daha fazla bulunduğu gözlemlenmiştir. Bu durumda kabuğuyla birlikte tüketmen senin için daha iyi olacaktır.
-
Aynı zamanda tüketeceğin besinlerin taze olması da bir etkendir. Beklemiş sebze ve meyve de bu durum quercetine miktarını etkilemektedir.
-
Tüketeceğin quercetine içeren besinleri, proteinlerle birlikte tüketmeye de özen gösterirsen yine vücudunda emilim kolaylaşacaktır.
Quercetin Ne Kadar Tüketilmeli?
- Besinlerde bulunan quercetin miktarı yetiştirilme şekline göre de değişkenlik gösterebilir. Organik yetiştirilen sebze ve meyvelerin daha fazla quercetin içerdiği bilinmektedir.
- Aynı zaman da bu besinleri tüketirken bunların yanında diğer etkenleri de göz önünde bulundurmak gerekir. Örneğin, kullanacağın rezene miktarını arttırmak vücudunda yan etkilere sebep olabilir.
- Tek bir besin tüketimini arttırmak yerine, diğer besin çeşitliliğini fazlalaştırma daha doğru olacaktır. Bunun dışında besin takviyesi olarak da kullanılabilir.
- Günlük kullanımda 500mg- 1000mg’ a kadar alınabilir. Takviyelere başvurmadan önce doktoruna mutlaka danışman gerektiğini unutmamalısın.
- Kıymetini bilemediğimiz quercetinin faydalarını sen de gördüğüne göre, önemini anlamış olmalısın. Aslında günlük hayatımızda fazlasıyla tükettiğimiz besinlerin içerisinde bulunduğunu da görmüş olmalısın.
- Öyleyse bunu bilinçli bir şekilde yapmak senin için çok daha iyi olacaktır.
- Doğal besinler olarak almanın dışında, besin takviyesi olarak da almak istiyorsan mutlaka hekimine danışman gerektiğini tekrar hatırlatmak isteriz.
- Hangi yiyecekleri yediğin tabiki senin kararındır. Ancak, daha sağlıklı ve rahat bir hayat geçirebilmek için bunları dikkate alman senin için çok daha iyi olacağı kesin. Senin için sağlıklı bir yaşam dileriz!
İlgini Çekebilir:
Paris Işıltısı Nedir? Nasıl Yaptırılır?
Reformer Pilates Nedir? Faydaları Nelerdir?
Hamak Yogası Nasıl Yapılır? Faydaları Nedir?
Doğal At Kılı Fırçası Nasıl Kullanılır, Ne İşe Yarar?
Jade Roller Kullanımı ve 7 Faydası, İşe Yarıyor Mu?
Yeni Yılda Daha İyi Bir Sen İçin 6 Gerçekçi Hedef
Yüz Yogası: Parlak, Genç ve Pürüzsüz Cildin Sırrı!
Cilt Bakım Rutini Nasıl Olmalı? 5 Pratik Adımda Kusursuz Görünüm