Genellikle dudak çevresinde çıkan uçuk, oldukça acı verici, ağrılı ve sancılı olabiliyor. Hiç uçuk çıkarmamış kişilerin son derece şanslı olduğunu söyleyebiliriz.
Uçuk nedir? Yeni çıkan uçuk nasıl geçer? gibi soruların varsa bu yazımızla birlikte tüm cevaplarını bulacaksın.
İşe öncelikle bölgede çıkan şeyin uçuk mu yoksa sivilce mi olduğuna karar verebilmelisin. Uçuk ve sivilce arasındaki farkı öğrenmek için seni şöyle alalım.
Uçuk ve Sivilce Arasındaki Fark Nedir?
-
Bulaşıcı olması: Uçuk, sivilceye göre bulaşıcılığı ile tanınır. Çünkü uçuk, aslında bir virüstür. Bu nedenle eğer uçuk çıktıysa sık sık el temizliğini yapmalı ve uçuğun çıktığı bölgeye dokunmamalısın.
-
Bağışıklığı düşük kişilerde olması: az önce söylediğimiz gibi uçuk virüs kaynaklıdır. Bu nedenle, bağışıklık sistemi düşük olan kişilerde sıklıkla uçuk çıkar. Sivilce ise stres, gerginlik, regl dönemi, aşırı sebum üretimi gibi fizyolojik nedenlerden dolayı çıkar.
-
Hastalık belirtileri: Uçuk çıkaran kişiler virüs taşıdığı için halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, ateş gibi belirtilerle karşılaşır. Sivilce çıktığında böyle bir durum oluşmaz.
Uçuğu çıkardık, kabullendik peki ondan ve izlerinden nasıl kurtulacağız? gelin, uçuk ve uçuk ağrısı nasıl geçer? konusunu birlikte ele alalım.
Uçuk Nasıl Geçer?
Uçuğu geçirmek için birçok yöntem bulunur. Ancak bu yöntemlere geçmeden önce bilmelisin ki bir uçuğun kuluçka süresi ortalama 4 gündür. Hatta bazı kişilerde bu süre 12 güne kadar da uzayabiliyor. Bu geçen sürede ağrı ve acı hissi yaşanması da pek tabii doğal bir durumdur.
En hızlı uçuk nasıl geçer sorusuyla başlamaya ne dersin? O halde haydi başlayalım.
-
Uçuğu geçirmek için birçok uçuk kremi piyada mevcuttur. Örneğin; ‘'La Roche Posay Cicaplast Gel’’ en sık tercih edilen ürünlerden biridir. Öyle ki ürünün kendisinde de uçuk ağrısını büyük ölçüde azaltmayı ve uçuğun kaybolma süresini kısaltmayı vaat ediyor.
-
Uçuk çıkardığın dönemlerde probiyotik içerikli yiyecek ve içecekler tüketmeyi ihmal etmemelisin. Malum, probiyotik tamamen bağışıklık sisteminin faydasına çalışan muhteşem bir nimettir. Mesela, kefir ve ev yoğurdu gibi probiyotikleri her gün mutlaka tüketmeye gayret etmelisin.
-
Uçuğu geçirmek için yapabileceğin bir diğer uygulama ise bir dahiliye uzmanına görünmek olacaktır. Çünkü daha önce de belirttiğimiz gibi uçuk, virüs kaynaklı oluşan bir tepkimedir. Bir doktora görün ve antiviral ilaç kullanmaya başla. Göreceksin uçuk bir hafta içerisinde kabuklanmaya ve sonrasında kaybolmaya başlayacak.
-
Uçuğum hemen geçmese de olur ama yeterki şu ağrısı bitsin diyorsan kolayca uygulayabileceğin doğal yöntemlerden bahsedelim.
-
Uçuğunun ağrısını ya da sızısını bir nebze de olsa azaltmak istiyorsan yapabileceğin ilk şey bölgeye buz uygulamasında bulunmak olacaktır.
-
Eğer uçuk dudağında çıkmışsa limon, nane ya da çay ağacı yağı içeriklerini barındıran bir dudak nemlendiricisi kullanabilirsin. Üç opsiyonun da antivirüs etkili olduğunu unutma. Bu nedenle il sürdüğünde biraz yanma hissedebilirsin.
-
Uçuğun acı vermesindeki en yüksek oranlı sebeplerinden birisi de ucunun açık olmasından kaynaklı olarak çevrede bulunan toz, bakteri uçuğun üzerine değer. Gözle görülmese hatta hissedilmese bile bu durum uçuğun daha çok tepki vermesini sağlar.
-
Bu gibi durumlarda uçuğun etrafını su ile temizledikten sonra üzerine vazelin sürebilirsin. Vazelin, uçuğun üzerini kaplayarak dış etkenlerden zarar görmesini engeller. Böylece ağrı ve sızı durumlarını hafifletecektir.
-
Uçuk her zaman dudak ve çevresinde çıkmayabiliyor. Kimi zaman bikini bölgesinde de uçuğa rastlayabiliriz. Şimdiye kadar genel olarak uçuğun nasıl geçeceğinden bahsettik. Peki, vajinada çıkan uçuk nasıl geçer?
-
Bir diğer adı ‘’herpes’’ olan genital uçuk, tedavisi en zor uçuk çeşididir. Hatta, hızlı ve aktif bir şekilde genital uçuğu yok etmenin bir yolu bulunmamaktadır.
-
Ancak, uçuğun virüs kaynaklı meydana geldiğini tekrar hatırlatalım. Bu sebeple bir doktora görünmeli ve bağışıklık sistemini güçlendirecek adımları bir an önce atmaya başlamalısın.
-
Vajina kısmında bir uçuğa sahipsen cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanmayı ihmal etmemelisin. Aksi takdirde partnerini de acılı bir riske atabilirsin.
Uçuk Lekesi Nasıl Geçer?
Uçuk sorununu atlattık sırada uçuğun bıraktığı izlerden kurtulmak kaldı. Ciltteki uçuk lekeleri nasıl geçer? sorusu kafanda dönüp duruyorsa doğru yere geldin. Uçuk lekesinden kurtulabilmek için virüs etkisini yok etmenin en önemli kural olduğunu unutma. Dilersen evde bulunan antibakteriyel malzemelerle uçuk izlerinden kurtulabilirsin. Haydi gel, uçuk izini yok etme yöntemlerini birlikte inceleyelim.
-
Sirke: Evet, yanlış duymadın. Her evde mutlaka bulunan elma sirkesi ile uçuk lekelerinin oluşmasını engelleyebilirsin.
-
Bu yöntemi bir kulak çubuğuna damlattığın sirkeyi uçuklu ya da uçuk izi kalmış bölgeye her gün uygulayacak şekilde dene. Bir süre sonra izden eser kalmadığını göreceksin.
-
Aloe Vera Jel: Bu jel içerisinde birçok yararlı bileşeni barındırıyor. Ayrıca, izlerin geçmesine yardımcı olurken cilde nem kazandırıyor.
-
Meyan Kökü: Bu bitki tam bir uçuk düşmanıdır. İçeriğinde bulunan asitlerle tüm virüslere düşman oluyor. Ayrıca aklında kurumuş uçuk nasıl geçer? sorusu varsa bu bitki onun da cevabı niteliğinde.
-
Antiviral Merhemler: Eğer ben garanticiyim, kesin çözüm isterim öyle her bitkiyi yüzüme süremem diyorsan başvuracağın tek şey tabii ki eczane ürünleri. Bu kremleri kullanmak için mutlaka bir uzmana danışmayı unutma. Aksi takdirde satın aldığın krem ya da merhem senin cildine, uçuğun yapısına uygun olmayabilir. Çünkü, her yaranın taşıdığı virüs veya bakteri çeşidi farklıdır.
-
Bal: Uçuk için en uygun bir diğer yöntem ise baldır. En şifalı nimetlerden biri olan balın, tabii ki uçuk illetine de faydası dokunuyor. Bir miktar bal ile bölgesel olarak maske uygulaması yapabilirsin. Nasıl mı? Bir çay kaşığı balı tek başına uçuklu ya da uçuk izi bulunan bölgeye lokal olarak uygula. Ardından 5-10 dakika arası beklet ve sadece su ile yıka. Bu işlemi birkaç gün boyunca tekrar et, bir bakmışsın uçuktan eser yok!
İlgini Çekebilir:
Paris Işıltısı Nedir? Nasıl Yaptırılır?
Reformer Pilates Nedir? Faydaları Nelerdir?
Hamak Yogası Nasıl Yapılır? Faydaları Nedir?
Doğal At Kılı Fırçası Nasıl Kullanılır, Ne İşe Yarar?
Jade Roller Kullanımı ve 7 Faydası, İşe Yarıyor Mu?
Yeni Yılda Daha İyi Bir Sen İçin 6 Gerçekçi Hedef
Yüz Yogası: Parlak, Genç ve Pürüzsüz Cildin Sırrı!
Cilt Bakım Rutini Nasıl Olmalı? 5 Pratik Adımda Kusursuz Görünüm